Yazılar

 

  1. Öncelikle Sütün içindeki protein ve yağ  değerleri onlar için çok önemli PTAF ve PTAP . Zaten süt miktarı ile çok sorunları yok içerikleri ile ilgili sorunları var .

PTA Protein ( lbs ) : Tahmini süt proteini arttırış değeri …

 

Buzağıların ani kaybı hayvan sahipleri için büyük üzüntü, işletmeler için ise büyük zarardır.

Buzağıların ani ölümüne yol açan birçok hastalık söz konusudur. Bunların en çok bilineni E.coli septisemisidir. Eski yıllara göre elimizde çok sayıda önleme olanağı var. Ama halen, …

BVD
IBR  ( BoHV-1)
Neospora caninum
Leptospirosis (Leptospira hardjo bovis = Leptospira borgpetersenii serovar)
Trichomoniasis
Vibriosis (Campylobacter Fetus)
Brusellosis
Mavi dil
Akabane
Listeriosis (Listeria monocytogenes)

Arcanobacterium (Actinomyces , Truepella) pyogenes  – Nadiren
Chlamydophilosis (Chlamydiosis) (koyunlarda, nadiren sığırlarda)
Aspergillus ve …

 

Bazen yeni doğan buzağılarda sık soluma, abdominal soluma (karnını dövme), hırıltılı solunum gibi belirtilerle karşılaşabiliriz.

Bu solunum güçlüğüne yabancı literatürde Respiratory Distress Syndrome (RDS) adı veriliyor. Sebebi çoğunlukla prematüre (günsüz) doğum olmakla birlikte, …

Değerli dostlarım ,

İneklerin , danaların çene altındaki şişlikleri bizim “Aktinomikoz” adını verdiğimiz bir hastalık olabilir.

Yetiştiriciler arasında “domuzbaşı” olarak da bilinen aktinomikoz mikropların çene kemiğine girmesiyle meydana gelir. Çenede sert bir şişlik oluşur. Bölgedeki lenf yumruları da şişer. Şişliğin …

Yeni doğan kuzu, oğlak ve buzağılarda eklem yangıları hayvancılık işletmelerinin önemli sorunları arasındadır.

Eklem yangıları (Arthritis) birçok eklemde (Polyarthritis) veya tek bir eklem de olabilir. Ön ayak eklemlerinde (Carpal) daha çok ortaya çıkar. Arthritis eklem ve çevresinde şişlik, ağrı, hayvanlarda …

Hayvancılık işletmelerinin sahipleri iyi bir rasyonun besleme konusunu halledeceğini düşünürler. Ancak konu ‘’yemleme yönetimi’’ olarak ele alınmadığı sürece rasyon doğru da olsa, besleme doğru değildir. Zaten rasyonun kâğıt üzerinde olduğu, doğrusunun hayvan tarafından tüketilen ve sindirilen yem olduğu artık birçok …

Mumyalaşma rahim içerisinde yavrunun ölüp, yavru sularının vücut tarafından emilmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.

Mumyalaşma çoğunlukla 3-8 aylık arası gebeliklerde oluşur.  En çok görüldüğü aylar 4., 5. ve 6 ıncı aylardır.

İnek fetuslarının mumyalaşmasının iki önemli sebebi vardır.  Birincisi …

Yemlerde küflenme  bütün çiftlik hayvanlarında problemlere sebep olur.  Burada sadece geviş getirenler ile ilgili sorunlardan söz edeceğiz.

Son yıllarda bir takım konular gündeme geldi.  Aflatoksin sözcüğü kullanılmaya başlandı.  Hatta yanlışlıkla Alfatoksin diyenler çoğunlukta.  Doğru söylenişi Aflatoksin dir.  Aflatoksin küflerin sebep …