Yazılar

 

Tetanoz kuzu, oğlak, koyun, keçi ve buzağılarda görülen bir enfeksiyondur. Etkeni Klostridyum tetani adı verilen mikroptur. Bu mikrobun toksini (yani zehiri) kana karıştığında hayvanlarda sinirsel belirtiler gözlenir. Kasılma belirgin şekilde ortaya çıkar. Hayvan kaskatı kesilir. Yürüme bozukluğu, …

Doğum yapan ineğin ilk kızgınlığını görmek en önemli bulgudur. Takiben ikinci kızgınlığını da görmek ve kaydetmek gerekir. Her şey yolundaysa üçüncü kızgınlık görüldüğünde ineğin tohumlanması uygundur.

İnek kızgınlık belirtileri gösterir. Bu belirtiler iyi takip edilmelidir. Birçok kızgınlık belirtisinin içinde en …

Çiftlik hayvanlarında titreme birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Titreme temel olarak sinirsel bir belirtidir. Bu belirti yalnız başına olmaz. Başka birtakım belirtilerle birlikte karşımıza çıkar.

Büyükbaşlarda Koriza (sığırların öldürücü nezlesi), Üçgün hastalığı (Ephemeral Fever), Anthrax (Şarbon), Ketosis (Asetonemi), Çayır …

Türkiye’de hayvancılığımızın son 40 yılında yani 1979 – 2019 yılları arasında sorunlar azalmış mıdır? Ya da tam tersi, artmış mıdır?

Son 40 yılda bizim hayal edemeyeceğimiz aletler ve makineler ortaya çıktı. 40 yıl önce, ilaçlar kıttı, aşılar sınırlıydı. Antiserum yoktu. …

Dr. Mestan Özyer

Uzman Veteriner Hekim

Atafen A.Ş. Aşı Üretim, İzmir

Dünya Veteriner Hekimleri Birliği, 2019 yılı Dünya Veteriner Hekimleri Günü temasını “Aşılamanın Önemi” olarak belirlemiştir. Evet, insan ve hayvan sağlığı için aşılama çok önemlidir. Bir ülkenin ihtiyacı olan aşıları …

Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor.  Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.

Fusarium, penicillium, aspergillus gibi küfler ve bunların toksinlerinin oluşturduğu zararları sıralayalım;

Yem reddetme, vücut direncinin kırılması, karaciğer ve böbrekte hasarlar, kanser, …

İneklerde topallık, problemin şiddetine göre, büyük ekonomik kayıplara yol açar.

Topallık mecburi sürüden çıkarma sebebi olan, yani ineğin kasaba gönderilmesi ile sonuçlanan 3 ana sebepten biridir.  Kısırlık, memelerin körelmesi ve topallıktan dolayı sürülerde inekler kasaplık olurlar ve biz onlardan yararlanamadan …

Tayleriyoz (theileriosis)  sığırların kan paraziti hastalığıdır.  Etkeni Theileria annulata denilen bir hücre içi protozoon parazittir.

Ülkemizde bundan daha hafif belirtilerle hastalık oluşturan Theileria mutans’ın varlığı da bildirilmektedir.  Koyun ve keçilerde görülmesi muhtemel Theileria etkeni ise farklıdır.  Bizim üzerinde duracağımız etken …

Topallık süt sığırcılığı işletmelerinin en büyük dertlerinden biridir. İneklerin sürüden
zorunlu çıkarılması sebeplerinin başında gelir. Topallık tek başına bir problem değil, aslında
bir sonuçtur.

İneklerde topallık çoğunlukla bacaklardan değil, ayaklardan kaynaklanan bir problem
olarak görülür. Yürüyüşten anlaşılacağı gibi, sürü içerisinden …