Yazılar

Dünyada, özellikle ABD ve Avrupa’da süt sığırcılığı işletmeleri daha karlı olabilmek için nelere dikkat ediyorlar? Bunları birlikte gözden geçirelim.

Tabii ki süt sığırcılığında kazanç sağlamanın başlıca yolu 1 litre süt satıldığında 2 kg kesif yem alınabilmesinden geçer. Ancak bu ezber …

Bilindiği gibi deplasman yer değiştirme demek. Spordan ve özellikle de futboldan dolayı dilimize girmiş, herkes tarafından bilinen, kullanılan bir kelime.

Süt sığırcılığında ise “deplasman” denilince akla ilk gelen “abomasum deplasmanı”dır. Geviş getiren hayvanlarda üç ön midenin, …

1863 yılında Edinburgh Veteriner Kolejinden Prof. John Gamgee sınır aşan hastalıkları görüşmek üzere Avrupa’dan veteriner hekimleri davet etti.

Bu toplantı ilk Uluslararası Veteriner Hekimlik Kongresi olarak kabul edilir.

– 1906’da 8’inci Uluslararası Veteriner Hekimler Kongresinde “daimi komite” kuruldu.…

İneklerin doğumdan hemen önce ve doğumdan sonraki günlerde iştahsız olması, gerekli miktarda kuru madde alamamaları büyük sorunların habercisidir.

Kuru dönemde işkembe papillaları küçülmüş, işkembenin içerisindeki faydalı bakteri ve protozoalar (infusorialar) azalmıştır. İşkembenin absorbsiyon kapasitesi düşmüştür. İşkembe hareketleri yavaşlamış, işkembe durgunluğu …

Klinik olarak normal görünen, düzenli kızgınlık gösteren, 3-4 kez tohumlandığı halde döl tutmayan ineklere yetiştiriciler ‘’döndü’’ diyorlar. Dünya literatüründe Repeat Breeder (RB), Repeat Breeder Cow (RBC) olarak geçen bu duruma biz ‘’ dönek inek’’ adını veriyoruz.

Tohumlanan ineğin tekrar kızgınlık …

Bu hastalığın literatürdeki adı Ischemic Teat Necrosis (ITN). Çoğunlukla ilk doğumunu yapmış düvelerde görülen bir hastalık.

Meme başının memeye birleştiği yerde bezelye çapında bir yara ile başlıyor. Daha sonra o bölgeye kan gitmiyor. Kan gitmeyen bölge nekroze oluyor. Meme başı …

Bir süt ineğinden her yıl bir yavru alınması istenir. ideal olan ineklerin doğumdan iki ay sonra tekrar döl tutmasıdır. Ülkemizde birçok inek, özellikle ithal inekler döl tutmama probleminden dolayı, birçok zaman ve para kaybından sonra, kesime gitmişlerdir

İneklerde kızgınlık göstermeme …

Danalar “uyur gibi” öldüklerinden hastalığa bu isim verilmiştir.  Etkeni Histophilus somni (Haemophilus somnus) denilen gram negatif bir kokobasildir.

Özellikle danalarda ani ölüme neden olan Histophilus somni, TEME (Trombo Embolik Meningo Encephalitis= Beyin ve beyin zarı yangısı) ile karşımıza …

Dr. Monfore yakın zamanda ABD’den gelip bize eğitim veren bir veteriner hekim.  Uzun yıllar klinik çalışmaları yapmış.  Şimdi çiftlik danışmanlığı yapıyor.

Bize ABD’deki son gelişmeleri sundu.  Çok ince noktalara, küçük ayrıntılara ne kadar önem verdiklerini bir kez daha gördük.

Dr. …