Yazılar

Hastalıklar arasında kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi sorunları duyarız. Ülkemizde de bir sorun var. Dana yetmezliği.

Aslında bu sorun yeni değil. Bir süreden beri yurtdışından dana ithal ediyoruz. Dönüp geçmişe baktım. Besilik dana konusunda 2008’den beri yazılar yazıp …

Buzağıların ateşi (rektal temperatür) bazı durumlarda yükselir. Hayvan sahipleri de bazen buzağılarının ateşini ölçüyorlar. Ancak ateşin yüksek olması tek başına bir hastalığın belirtisi değildir. Yüksek ateşe başka belirtiler de eşlik eder.

Buzağıların normal ateşi 39.1°C’dir. bilim insanları 39.5°C’ye …

Ülkemizde kırmızı et üretimi ile süt sığırcılığı yakından ilgilidir. Hatta tamamen birbirine bağlıdır.

Süt sığırcılığında yaşanan krizler, işletmelerde yaşanan kayıplar besiciliği doğrudan etkilemektedir.

Kırmızı et fiyatları giderek artıyor. Besiciliğin iki önemli girdisi var. Biri dana, diğeri yem. Tabii ki başka …

Çiftlik hayvanlarında sürekli olarak yangılarla yani iltihaplarla uğraşıyoruz. Hiç bitmeyen bu dertler ile başa çıkılamadığını görüyoruz.

İltihap (yangı) çoğunlukla karşımıza kızarıklık, ağrı, şişkinlik ve sıcaklık ile çıkar. Ama gizli (subklinik) yangılarda bu belirtileri göremeyiz.

Yukarıdaki belirtileri …

Çiftlik hayvanlarından insanlara bulaşma ihtimali olan bazı hastalıklar vardır. Bunlara zoonozlar veya zoonotik hastalıklar adını veriyoruz.

Bu yazımın konusu geviş getiren çiftlik hayvanlarından insanlara bulaşabilecek olan hastalıklardır. Bu hastalıklardan bazıları tamamen bulaşma potansiyeline sahip, bazıları ise şartlara bağlı olarak bulaşan …

Farelerin çiftliklere ve çiftlik hayvanlarına zarar verdiklerini biliriz.

Tarla faresi, kır sıçanı, ev faresi ve daha genel bir terim kullanırsak kemirgenler çiftliklerden uzak tutulmalıdır.

Fare ve sıçanlar çiftliklerdeki yapılara, özellikle ahşap kısımlara zarar verirler. Ayrıca malzemeleri de kemirirler. Kabloları kemirerek …

Mycoplasmalar (mikoplazma) hayvanlarda çok tehlikeli hastalıklar oluştururlar. Hücre duvarı olmayan bir mikroorganizma olduğundan bilinen ve yaygın olarak kullanılan birçok antibiyotikten etkilenmezler. O yüzden de verdikleri zarar ciddi boyutlara ulaşır.

Koyunlarda en çok görülen mikoplazma enfeksiyonu Mycoplasma agalactiae adı …

İneklerde rahim bükülmesi (torsio uteri) güç doğum sebeplerinden biridir. Çeşitli güç doğum sebepleri arasında, diğer sebeplere göre, daha az görülmektedir. Bilim insanlarının tesbitlerine göre ortalama olarak toplam güç doğumların %3’ü rahim bükülmesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Torsio uteri doğum …

Bu sıfat özellikle süt sığırcılığı ile uğraşan çiftlik sahiplerinin normalden geri kalan buzağıları, danaları ya da düveleri için çok kullanılıyor. Bana da çok sorulan sorulardan biri.

Kavruk kaldı, küçük kaldı. Bodur kaldı. İyi gelişmedi, olması gereken boyda ve kiloda

Hastalıkların hazırlayıcı sebeplerine, risk faktörüne “yatkınlık” adını veriyoruz. Bunun için alınganlık, duyarlılık, hassasiyet gibi terimler de kullanılabilir.

Örneğin; stres oluşturan etmenlerden nakliye solunum yolu enfeksiyonları için bir yatkınlık meydana getirir. Arkasından virüsler ve virüsleri takiben bakteriler “pneumoni