Yazılar

 

Sığırlar da terleyebilirler. İnsanlar kadar değil, ama terleme söz konusudur.

Terleme vücut ısısının kontrolü için, aşırı vücut ısınmasının önlenmesi için gereklidir. Fakat sığırlarda bu kontrol mekanizmasında ağızlarını da açarak çaba gösterebilirler.

Sığırlarda “terleme hastalığı” diye bir hastalık …

  1. Temiz – kuru – rahat ortam.
  2. Sık sık grup değişikliği yapmayın.
  3. Yatma yerinin rahatlığını anlamak için diz üstü düşme testi
  4. Hayvan başına 75 cm yemlik önü mesafesi
  5. Yemlik boş olmayacak. Sıklıkla yem hayvanların önlerine doğru itilecek.
  6. Her zaman daha konforlu,

Bir çiftlikte hayvanlarda burun akıntısı, gözyaşı akıntısı, öksürük, hızlı soluma, hırıltılı solunum, aksırık, tıksırık, topallık, eklemlerde şişlik, kulağını asma (kulağı bir yana doğru eğik tutma), meme yangısı (mastitis), iştahsızlık, durgunluk gibi belirtiler sıklıkla görünüyorsa Mikoplazma bovis …

 

Koyunlarda ve bazen de keçilerde “sümüklü burun” ya da ”sümüklü koyun” hastalığına yol açan burun kurdu aslında östrus ovis adı verilen bir sinek larvasıdır.

Sinek larvası yani östrus ovis sarımsı, gri-kahverengi kurtçuklardır. Burundaki hava geçiş …

 

Mikoplazma bovis (ya da yeni adıyla Mycoplasmopsis bovis) sığırlarda büyük sorunlara sebep olan bir mikroorganizmadır.

Çokça kullanılan antibiyotikler bu mikrobu etkilemez. Sadece birkaç antibiyotik mikoplazma bovis üzerinde etkili olabilir. Mikrobun antibiyotiklere karşı kendini koruyabilme yeteneği olduğundan sığırlarda …

 

Koyun ve kuzuların iç organlarında, özellikle karaciğerlerinde yerleşen şerit larvaları Sistiserkus tenuicollis mezbahada ciğerlerin atılmasına ya da hayvanların ölümüne yol açan bir parazittir.

Parazitin asıl konakçısı köpektir. Köpeklerdeki Taenia hydatigena adı verilen şerit köpeğin dışkısındaki yumurtaların otlara veya sulara …

İneklerde meme yangıları ile döl verimi arasındaki ilişki bilinen bir durumdur. Meme dişilik organlarından biridir. Yani başka bir deyimle ineğin memesi bir “jinekolojik” organ olup döl verimiyle de yakından ilgilidir.

ABD’de 2018 yılında yapılan bir araştırmada aynı işletmede somatik hücre …

 

Düve yetiştirmek süt sığırcılığında yem masrafından sonra ikinci sırada gelen önemli bir masraf kalemidir. Doğumdan beri sürekli masraf edilen dişi bir buzağı düve olup doğuracak, bize bir yavru ve süt verecektir.

Doğum takiben düvenin memelerinden süt gelmemesi hayvan sahipleri …

Süt sığırcılığı ile uğraşan işletmelerin yem maliyetleri gerçek anlamda büyük sorun oluşturmaktadır. Eskiden fakültelerde “1 litre süt satınca 2 kg kesif yem alınabilmeli” diye bir öğreti vardı. Öyle olsa iyi. Ama, şimdi “1 litre süt satıldığında 1.3

Sığırlarda gözlerin kızarması, gözyaşı akıntısı ve ilerleyen durumlarda gözlerde bulutlanma ile karşımıza çıkan pembe göz hastalığının etkeni Moraxella adı verilen bir mikroptur.

Hastalık sineklerle ve tozlarla yayılır. Güneş ışığı hastalığın şiddetini arttırır.

Tedavisi oksitetrasiklin (Terramisin) etken maddeli antibiyotiklerin kullanılması ile …