Koyun ve kuzuların iç organlarında, özellikle karaciğerlerinde yerleşen şerit larvaları Sistiserkus tenuicollis mezbahada ciğerlerin atılmasına ya da hayvanların ölümüne yol açan bir parazittir.

Parazitin asıl konakçısı köpektir. Köpeklerdeki Taenia hydatigena adı verilen şerit köpeğin dışkısındaki yumurtaların otlara veya sulara bulaşması sonucu koyunlar tarafından alınır. Koyunların atık iç organları (karaciğerleri) eğer köpekler tarafından yenilirse, larvalar köpeklerin bağırsaklarında şerit haline gelir. Tekrar dışkı ile yumurtalar dışarı çıkar. Bu döngü böylece devam eder.

Sistiserkte bu döngüyü kırmak için 1. kesinlikle mezbaha dışı kesim yapmamak mezbaha dışı kesim yapılıyorsa atık iç organların köpekler tarafından yenmesine engel olmak gerekir. 2. köpeklere praziquantel etken maddeli ilaçlarla şerit mücadelesi yapılmalıdır. Bu iki konuya dikkat edilmediği sürece sistiserk bitmeyecek, parazitin yaşam çemberi kırılamayacaktır.

Koyun ve kuzulara yapılan şerit ilacı uygulamaları bu yönden hiçbir yarar sağlamaz. Şerit ilacı sadece köpeklere uygulanırsa bu konuda fayda sağlar.