Yazılar

Değerli dostlarım, Aşağıda sayacağım başarı koşulları çiftlik sahiplerinin kendi ellerinde olan konulardır. 1. Sürü yönetimi uygulamalarını eksiksiz yapan işletmeler, yani; kuru, temiz, iyi kayıt, iyi gözlem ilkelerini yerine getirenler. 2. Koruyucu hekimlik uygulamalarını doğru yapan işletmeler, yani; yemleme, aşılama, boğa…

Dünya genelinde 4 Ekim Hayvanları Koruma günü olarak belirlenmiş olup, hayvanların iyi koşullarda beslenmeleri, korunmaları, işkence ve eziyetten uzak tutulmaları gibi konularda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir gündür.

Amaç, sirklerde, hayvanat bahçelerinde, sokaklarda ve çiftliklerde bulunan hayvanlara merhametli davranılmasını, kötü muamele …

Her sektörde olabilir, ama hayvancılık sektöründe de sıkıştıkça mucizeler ararız. Gerçekten zorlukları çok olan bir iştir hayvancılık.

Tabii, en büyük sorun üretilenlerin ucuz, girdilerin pahalı olmasıdır. Zaman zaman süt ucuz, yem pahalı olur. Et olması gereken fiyata satılmaz. Süt/yem paritesi …

Geçenlerde bir üretici dostumuzun sorusu ile karşı karşıya kaldım. Üretici dostumuz ‘’Holstein ineğimi Angus tohumu ile tohumlattım, doğan yavru 24 aylıkken kaç kg ağırlığa ulaşır?’’ diye sormuştu.

Güzel bir hayal. İşte bu hayalin gerçekleşmesi için önündeki engelleri kaldırmak lazım. Bu …

Hastalıklarla karşı karşıya kaldığımızda hastalığın belirtileri ortaya çıkmıştır ve biz sadece belirtileri görürüz. Aslında o hastalıkların arkasında ‘’yapıcı, hazırlayıcı sebepler’’ vardır. Yani, yazının başlığındaki gibi, her hastalığın bir mazisi vardır. Hastalıkları incelediğimizde görülecektir ki; gerçek sebepler insanların ihmali, unutması ya …

Hiperkeratosis (Hiperkeratoz = HK) derinin kalınlaşması, derinin üst tabakasındaki keratinin aşırı hale gelmesi anlamında bir terimdir. Buradaki konu; ineklerin meme delikleri etrafındaki kalınlaşmadır. Bazı hatalar sonucunda ineklerin meme deliklerinin çevresindeki dokular kalınlaşır. Giderek nasırlaşır. Bu duruma ‘’hiperkeratosis’’ adını veriyoruz. Hiperkeratosis…

Hayvancılığımızda, ne yazık ki, birikmiş sorunlarımız vardır. O yüzden 2020 için umutlarımız pek fazla yeşermiyor. Hayvancılık otla, yemle ve bilgiyle olur. Bunların tümünün eksik olduğu bir ülkede hayvancılıktan umutla söz etmek kolay değil.

Tüberküloz ve Bruselloz orada öylece dururken, boğa …

Hayvancılık işletmelerimiz sorunlarla boğuşuyor.

Ülkemizde yapısal, kökü derinde sorunlar var. Bunların tümünün altında yatan en büyük sorun bilgisizliktir. Ne yazık ki; bu durum, birkaç istisna hariç, genel ve yaygın bir sorun halinde sürüp gitmektedir. İşin daha da kötüsü, bilgisizler bilmediklerinin …

Aşılar koruyucu hekimliğin ve sürü yönetiminin vazgeçilmez, en önemli unsurlarıdır. Aşılar bunları bulanların, üreterek bize sunanların bağışladıkları birer nimettir.  Aşılar hastalıklarla mücadelenin, işletmelerdeki kazancın ve başarının anahtarı olup, kullanmasını bilenlerin en güçlü silahıdır.  Aşılamalar sağlık, zaman ve para kazandırır.

Aşılama …

Toksoplazmoz (Toxoplasmosis) Toxoplasma gondii adı verilen bir protozoan parazit tarafından oluşturulur. Yaşam döngüsünde kediler asıl konakçı, küçük geviş getirenler yani koyun ve keçiler, fareler, kuşlar, insanlar ara konakçıdırlar.

Koyun ve keçilerde yavru atmaya sebep olan bu hastalık insanlarda da düşüğe …