Geçenlerde bir üretici dostumuzun sorusu ile karşı karşıya kaldım. Üretici dostumuz ‘’Holstein ineğimi Angus tohumu ile tohumlattım, doğan yavru 24 aylıkken kaç kg ağırlığa ulaşır?’’ diye sormuştu.

Güzel bir hayal. İşte bu hayalin gerçekleşmesi için önündeki engelleri kaldırmak lazım. Bu sorunun yanıtı ‘’her şey yolunda giderse’’ diye başlıyor. Her şeyin yolunda gitmesi halinde çiftçi dostumuzun hayali gerçekleşebilir. Öncelikle, acaba bu tohumlama sonucunda inek gebe kalacak mı? Diyelim ki, gebe kaldı, inek sağlıklı bir buzağı doğuracak mı? Yavru erkek mi, dişi mi? Çünkü; anladığıma göre dostumuzun hayali erkek bir buzağı olması yönünde.

Doğumdan sonra buzağıyı canlı tutabildik mi? Ülkemizde çok sayıda buzağının, ne yazık ki, doğumdan sonra yitirildiğini biliyoruz. Buzağımızı doğru bir şekilde büyütüp, besleyebildik mi? Buzağımız gürbüz oldu mu? Buzağıyı ishal, öksürük, göbek yangısı, eklem yangısı, karın şişkinliği, parazitler vb. sorunlardan koruyabildik mi? Buzağı büyüyüp dana olduğunda doğru bir besleme yapabildik mi? Son besiye aldığımızda asidoz, ayak hastalığı, öksürük gibi dertlerden uzak tutarak günlük canlı ağırlık artışını sürekli olarak sağlayabildik mi?

Görüldüğü gibi hayallerin önünde birçok engel vardır. Engelleri aşamazsak hayaller gerçekleşmez. Yetiştirici dostlarımızın hayal kırıklığına uğramaması için yapılması gerekenleri biliyoruz. Başlıca dikkat edilmesi gereken ‘’bilgi sahibi’’ olmaktır.

Tabii ki kullanılan ırkın ve boğa spermasının etkisi büyüktür. Fakat her şey boğa tohumu ile ilişkili değildir. Irk ve çevre koşulları birlikte olmadığı sürece iyi bir noktaya varmak mümkün olmaz. Çevre koşulları deyince aklımıza iyi barınak koşulları, konfor ve doğru besleme gelmelidir.

Doğan buzağı çok iyi bir genetiğe sahip olsa bile, uygun ortamda , enerjisi, proteini, vitamini, minerali ile dengeli bir yemle beslenmezse yine arzu edilen sonuç alınamaz. Özetle, ırk ve bakım-besleme koşulları sonuca birlikte etki eder.

Sürü yönetimi ve koruyucu hekimlik ile ilgili bilgilere sahip olmak, eksiksiz, ihmalsiz bir şekilde uygulamak hayallerin gerçekleşmesini sağlayacak, hayal kırıklığını önleyecek ve kazançlı bir iş yapmamızın yolunu açacaktır.