Ektima virus etkenli, koyun, keçi ve özellikle de kuzu ve oğlaklarda görülen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Etken Parapoxvirus’tur. Yavrularda ağız, dudak, diş eti, burun delikleri çevresi ve burun üzerinde yaralarla kendini gösterir. Şiddetli vakalarda kulak ve yüzde de yaralar görülebilir.…
Yazılar
Sütçü ineklerde embriyo dönemindeki ölümler büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Sürü sahiplerinin ‘’döndü’’ dedikleri olayın arkasında çoğunlukla embriyonik ölümler vardır.
Embriyonik ölümleri bilim insanları 2’ye ayırıyorlar. Erken embriyonik ölümler, geç embriyonik ölümler. Embriyonik ölümlerin çoğunluğu erken embriyonik safhada olup, tohumlamadan …
İneklerin birbirlerini ve kendilerini emmeleri süt sığırcılığı ile uğraşan çiftliklerin önemli bir sorunudur.
Bu davranış bozukluğu her ırktan ineklerde görülür. Ancak; Simmental ırkının özel bir yatkınlığı vardır. Simmental yetiştiriciliği yapan üretici dostlarımızın kalabalık, sıkışık, konforsuz barınaklardan kaçınmasını özellikle tavsiye ederim.…
Süt sığırcılığı ile uğraşan çiftliklerin sorunlarından biri de buzağıların birbirlerini, ineklerin ise hem kendilerini hem de diğer inekleri emmesidir.
Her ırk için geçerli olan bu davranış bozukluğu (anormal davranışlar) Simmental (Fleckvieh) ırkında daha fazla göze çarpmaktadır. Buzağılar birbirlerinin kulaklarını, göbeklerini …
Geviş getiren hayvanların enerjisi işkembeden gelir. Geviş getirenlerde sadece enerjinin değil, sütün, süt yağının ve canlı ağırlığın kaynağı da işkembedir.
İşkembe dediğimiz bölüm aslında 3 ön mide kompartmanının bir bölümüdür. Tümü ineklerde bir arada 150-200 litrelik bir organdır. Genelde hepsine …
Eklemlerin dış taraflarında, deri altında eklemi koruyan, içinde sıvı olan bir yastık vardır. Bu yastığa ‘’bursa’’ adı verilir. İneklerde ve besi danalarında bu koruyucu yastığın sürekli darbeye (travma) maruz kalması sonucunda ‘’bursitis’’ denilen durum ortaya çıkar.
Bursitis ‘’bursa’nın yangılanması’’dır. Bursitis …
Dünyada ün salmış etçi koyun ırkları Suffolk, Cheviot ve Dorset Koyunlarıdır.
Etçi koyun ırkları tabii ki bunlarla sınırlı değildir. Örneğin; ülkemizde de yaygın olarak kullanılmış, melezleri elde edilmiş Merinos koyun ırkı et ve yün yönünden kombine bir ırktır. Yine ülkemize …
Buzağılarda görülen ishallerden çokça söz ettik. Sebepleri ve koruma yöntemlerini yazdık. Ancak; ergin sığırlarda, özellikle ineklerde görülen ishaller de işletmelerde sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Böyle durumlarda basit bir müdahale ile sonuç alınabildiği oluyor. Fakat bazen uzayan, sonuç alınamayan durumlar da …
Etçi sığır ırklarıyla melezleme yapma ve sürekli F1 melezi elde ederek daha yüksek et verimi sağlama konusunda çok sayıda yazı yazdım.
Bu uygulamaya ABD’de cow and calf operation, yani inek-buzağı operasyonu adı veriliyor. Böylece karkas ağırlığı, karkas kalitesi arttırılıyor. Diğer …
Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Hannover kentinde yapılan Euro Tier fuarına katıldık.
Hannover’de 2 yılda bir yapılan fuar Avrupa’nın en büyük hayvancılık fuarı. Bu yıl 15-18 Kasım arasında gerçekleştirilen fuarda Türkiye’den çok sayıda ziyaretçi vardı.
Euro Tier fuarı alanı çok büyük ve …
SON EKLENEN TEKNİK BİLGİLER
İletişim
Ata Fen Veteriner Malzemeleri
Telefon: +90 (232) 877 21 61 (pbx)
Fax: +90 (232) 877 20 43
E-posta: info@atafen.com.tr
Adres: OSB Mah. 21.Sk. No:7/A Kemalpaşa / İzmir