İnek sütünde süt yağının yükseltilmesi ya da yüksek kalması iki temele bağlıdır. İneğin ırkI ve işkembe (rumen) sağlığı. Aslına bakarsak rumen sağlığı zaten her şeyin başıdır. Sadece süt yağının değil süt veriminin ve genel sağlığın işkembenin doğru çalışmasıyla %100 ilgisi …
Yazılar
Mezbahada çeşitli sebeplerden atılan (imha edilen) sığır karaciğerleri önemli bir ekonomik kayıptır. Hayvan sahipleri yönünden bu atıklar pek önemsenmez. Çünkü zaten tartıda hesaba katılmayan ciğerlerin atılıp atılmaması sığırı kestirenler için önemsizdir. Halbuki karaciğeri atılacak derecede sorunlu olan hayvanlar canlıyken de …
İneklerin ön ayaklarını çapraz tutmaları, bu şekilde ayakta durmaları ilginç ve bazen de endişe verici bir durumdur. Hayvan yetiştiricileri ön ayaklarını çapraz tutan ineklerin bir sorunu olup olmadığını merak ederler. Aslında inek yükü yani ayaklarına binen ağırlığı paylaştırmak, dağıtmak amacıyla …
Mycoplasma bovis (Mikoplazma bovis, M.bovis) inek, dana ve buzağılarda tehlikeli hastalıklara yol açan bir bakteridir. Bu mikroorganizmadan önceki yazılarımda söz etmiştim. M.bovis solunum yolu enfeksiyonlarında, arthritiste (eklem yangısı), mastitiste (meme yangısı), keratokonjunktivitiste(göz yangısı), otitis mediada( orta kulak yangısı) …
İneklerin meme başı deliğinden mikroorganizmaların meme içine girmesi sonucunda oluşan meme yangılarına” mastitis” diyoruz. Kızarıklık, şişlik, ağrı, sıcaklık ve sütün yapısının bozulmasıyla karşımıza çıkan meme yangılarına klinik mastitis, bu belirtilerin olmadığı ancak mikroorganizmaların meme yangısı oluşturarak süt üreten hücreleri hasara …
Çiftlik hayvanlarının yavrularında yani kuzu, oğlak ve buzağılarda yürüyüş bozuklukları büyük ekonomik kayıplara ve hayal kırıklıklarına yol açar.
Bilindiği gibi; yürüyüş bozukluğunun ilk akla gelen sebebi beyaz kas hastalığıdır. Literatürde WMD (White Muscle Disease ), Nutritional Myopathy, …
Bu yazımda çiftliklerde etrafa, çevreye atılmaması gerekenleri hayvancılıkla uğraşan çiftçi dostlarımıza hatırlatmak istiyorum.
Büyükbaş ve küçükbaş çiftliklerinde, ne yazık ki, bazen düşük (yavru atma, abortus) sorunları oluyor. Böyle durumlarda yavru kesinlikle yok edilmemeli, bir yere atılmamalı, derhal laboratuvara tahlil için …
PEM çiftlik hayvanlarında beyin hasarı sonucu oluşan, sinirsel belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır.
Tıbbi olarak poliencephalomalacia, Polio ya da Cerebral Cortical Necrosis ( CCN )diye isimlendirilir.
PEM beyin kabuğundaki (serebral korteks, beynin en dış tabakası ) …
Ülkemizde süt çiftliklerinde doğan erkek buzağılar kırmızı et üretimimizin temelini oluşturmaktadır.
ABD’de son yıllarda uygulamaya konulan bir yöntem var.Bu yöntem dişi sperma teknolojisine dayanıyor.
Dişi sperma teknolojisi devreye girip yaygınlaşmadan önce öyle bir uygulama yoktu.
ABD’de süt sığırcılığı ile …
Tuz (sodyum klorür, NaCl) sağlık ve verim için gerekli minerallerden birini, sodyumu ,içerir . Eksikliği de fazlalığı da sorundur. Tuz zehirlenmesi tam anlamıyla “her şeyin fazlası zarar” deyiminin karşılığıdır.
Tuz zehirlenmesi sodyum iyonunun hayvanlar tarafından aşırı alınması …
SON EKLENEN TEKNİK BİLGİLER
İletişim
Ata Fen Veteriner Malzemeleri
Telefon: +90 (232) 877 21 61 (pbx)
Fax: +90 (232) 877 20 43
E-posta: info@atafen.com.tr
Adres: OSB Mah. 21.Sk. No:7/A Kemalpaşa / İzmir