Holsteın ırkı için boğaların kolay buzağılama ortalama değeri, Mayıs 2006 verilerine göre, % 7.9 olarak bildirilmiştir (Bkz. Holstein Birliği, Red Book, Sayfa 22).  Bu değere göre, % 7 değerinin altında olan her boğa, düveler için uygun olarak kabul edilebilir.  Beş yıl önce, ABD’de kolay buzağılama değeri, % 9.3 idi.  ABD’de kolay buzağılama yönünde son 10 yılda seleksiyon yapıldığı için bu ortalama %7.9’a düşmüştür.  Bu değerlere göre, ABD’deki Holstein ırkı daha kolay yavrulayan hale gelmiştir.

Kolay buzağılama değerleri 1 Ocak 1980′ den beri mevcut olup tüm boğalar birlikte değerlendirilmektedir.  Test edilen Holstein boğalarının kolay buzağılama değerleri % 3 ila % 14 arasında değişmektedir (Bkz. Ekteki çan eğrisi grafiği).  Kızlara ait güç doğum yüzdesi ( DBH % ) değeri ise son iki yıldan beri tutulmakta olup, ilk doğumunu yapan düvelerde kayıt edilmektedir.  Bu değerler, Interbull skalalarında rapor edilmektedir.  Tüm boğa istasyonları bu programı desteklemektedir.  Yılda iki kez, Şubat ve Ağustos aylarında değerlendirme yapılmaktadır.  Boğanın Net Değer (Net Merit ) kriterinde % 1.75 oranında babanın kolay buzağılama değeri, % 0.75 oranında da kızların güç doğum değeri yer almaktadır.  Kolay buzağılama ile ilgili değerlendirmeleri, ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Hayvan Geliştirme Programı Laboratuarı yürütmektedir.

Diğer yandan, uluslararası düve yetiştirmesinde kullanılan ideal büyüme değerlendirme kriterleri, belli ağırlık ve yüksekliğe göre yapılmaktadır.  Aşağıdaki tabloda görülen aylara göre belirlenmiş düve canlı ağırlık ve yükseklik ölçümü, dengeli bakım ve beslenme koşullarında, dünyanın  pek çok bölgesindeki çiftlik tarafından hedeflenmektedir.  Bu gelişim kriterine göre ideal kondisyonda  tohumlanan düveler, gebelik süresince arzu edilen vücut kondisyonuna sahip olurlar. Şişmanlamadan, düzgün yemlenir ve kolay buzağılama kriterine uyan boğalarla tohumlandıklarında ise güç doğum ile karşılaşmazlar.  Ancak, pek çok çiftlikte tecrübe edilen, doğuma gereksiz erken müdahale ile hayvan bakıcıların ve kahyaların sabırsız yöntemleri sonucu güç doğum görülmektedir.

Genetik değerlendirmeler ve sonuçları, çiftlik idarecileri için birer rehber görevini görür.  Ancak temel bakım, beslenme ve sürü yönetimi usulüne uygun gerçekleşmez ise kıymetli irsiyet bilgi ve katkıları da ne yazık ki heba olmaktadır.  Aşağıda düvelerin büyümesi ile ilgili tablo bulunmaktadır:

Yaş (ay) Ağırlık (kg) Yükseklik (cm)
4 125 93
8 235 111
14 375 127
18 475 132
22 575 137

 ABD HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ ULUSAL BİRLİĞİ
ŞUBAT 2006 BOĞA KOLAY BUZAĞILAMA DEĞERLENDİRMESİ 

NAAB Boğa Kolay Buzağılama Listesi, tüm Kayıtlı Holstein boğalarını içermektedir.  Bunun yanında, resmi Kolay Buzağılama değeri, boğanın AKTİF ya da SINIRLI miktarda sperma bulundurması bilgisiyle birlikte verilmektedir.  Tüm dölü (progeny) test edilmiş boğalar için ortalama kolay buzağılama değeri % 7.9’dur.

KOLAY BUZAĞILAMA DEĞERLERİNİN DAĞILIMI

Düvelerde Zor Doğum Yüzdesi
Progeny Testli Suni Tohumlama boğaları (ortalama:7.9)

Düvelerde Zor Doğum Yüzdesi (%DBH) ? Düveler ilk doğum yaptıkları zaman, Zor Doğumların Yüzdesinin tahmini değeridir.  Süt sığırı üreticileri, bu bilgiyi, düve tohumlamak için boğa seçerken kullanırlar.

Güvenilirlik (REL) ? Düvelerde Zor Doğum Yüzdesinin Güvenilirliği’dir.  Değerlendirme hesaplanırken kullanılan pedigri (soy bilgisi) ve progeny (döl) verilerinin miktarını ifade eder.  Boğa kayıtları kesinleştikçe güvenilirlik değeri de artar.

OBS- İzlenen doğum (buzağılama) sayısı.  Her boğanın değerlendirmesinde kullanılan  doğumların sayısını gösterir.