(EŞLEŞTİRME PROGRAMI)

İneklerin verimliliğini arttırmanın ve sağlıklı nesiller elde etmenin yolu Suni Tohumlama’dır. Bu yöntem uzun yıllardan beri uygulanmaktadır.  Bilgisayar yardımıyla en uygun boğa tohumunun seçilmesi yöntemi, suni tohumlama uygulamalarına  son yıllarda yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu yeni teknolojinin adı “Eşleştirme Programı”dır. Bilgisayarlı Eşleştirme programı ABD’de  40 yılı aşkın bir süredir, Avrupa’da son 20 yıldan beri kullanılmaktadır. Dünya’da toplam  42 ülke bu programdan yararlanmaktadır.

Bilgisayarlı çöpçatan hizmeti iki yönlü yarar sağlar.

1.İneklerde eksikliği tespit edilen fiziksel karakterleri düzeltir.
2.Akraba evliliğini önleyerek genetik kusurların yavrulara geçmesini önler.

Program bu suretle ineklerin daha verimli ve daha uzun ömürlü olmalarını sağlar. Fiziksel özellikler verimlilik ve sağlıklı yaşam yönünden inekleri çok etkiler.

Örneğin; meme başı yerleşimi meme iltihapları yönünden ve makinalı sağım bakımından çok önemlidir. Ayakların basış açısı ayakların iltihabı yönünden, kalça genişliği güç doğum yönünden çok önem taşır.

Sarkık memeli ineklerin memeleri daha çok hasar görürken, toplu memeli inekler bu tip problemlerle karşılaşmazlar. İşte bunlar gibi 17 ayrı yönde incelenen ineklerin eksik, yanlış yönleri saptanır. Bilgisayara girilir. Bilgisayara daha önce girilmiş üç bin den fazla boğa’dan hangisinin bu özellikleri doğru yönde geliştireceğine bilgisayar karar vererek uygun boğaları sıralar. Programdaki boğalar sürekli yenilenir.

Bilgisayarlı çöpçatanlıkta ikinci yarar ineğin aile bilgileriyle ilgilidir. Aile bilgileri yani annesi, babası, anneannesi, babaannesi ve onlarında ebeveynleri biliniyorsa, bilgisayar eşleştirmeyi akraba evliliği olmayacak şekilde yapar ve ona göre boğa önerir. Böylece yeni nesil inekler kalıtım yoluyla geçebilecek hastalıklara karşı korunmuş oldukları gibi, verimlerinde bir düşüş yaşanmaz. Diğer yandan istenirse yeni neslin daha cüsseli olması, süt veriminin, süt yağının, süt proteinin daha yüksek olması gibi konular da bilgisayarlı çöpçatanlıkla düzeltilir.

Kullanılan spermaların aranan özelliklerde ve uygun fiyat aralığında olması da yine programdan istenebilir.

Verimli, sağlıklı ve üstün ırkın elde edilmesi için geliştirilen bu bilgisayar programı ülkemizde de kullanılmaktadır.