Barzona:
İlk defa 1942 yılında, Afrikaner, Hereford, Shorthorn ve Angus ırklarından kombine edilmiş bir ırktır.

 

Beefalo:
Yüksek protein, düşük yağ ve düşük kolesterol içeren etiyle ünlüdür. Amerikan yaban sığırı (Buffalo) ile evcil sığırın melezlemesi sonucu elde edilmiş, mera besisine uygun bir ırktır. Evcil sığır olarak etçi ırklardan biri seçildiğinde et kalitesi, kaba yemden yararlanma yeteneği gibi özellikleri çok üstün hale gelir. Beefalo kolay idare edilebilen, fertilitesi ve aynı zamanda sütçü yeteneğiyle öne çıkmış, heterozigot melezlemeler için uygun bir etçi ırktır. Beefalo 3/8 Buffalo (Bison), 5/8 evcil sığır oranına sahiptir.

Beefmaster:
İlk defa 1930 yılında Güney Teksas’ta Brahman, Hereford ve Shorthorn sığırlarından sistematik melezleme ile elde edilmiş bir ırktır. Bos indicus etkisinde bir ırk olup, çok hızlı gelişir.

 

Belted Galloway: 
İskoçya kökenli bir ırktır. Black Galoway ile Dutch Belted ırklarından melezlemeyle elde edilmiştir. Orta boylu, siyah renkli bir ırk olup, vücudunun ortası kuşak şeklinde beyazdır (Kuşaklı Galloway). Kötü hava koşullarına çok dayanıklıdır.

 

Blond d` Aguitane:

Fransız kökenli bir ırktır. Özellikle ön kısmının, kaburga bölgesinin kaslı olmasıyla tanınır. Bir çok ırkla melezlenebilir. Karkas randımanı çok yüksektir.

Braford:

Braford 1930’lu yıllarda Florida’da elde edilmiş, 5/8 Hereford, 3/8 Brahman karışımı bir ırktır. Başı dominant olarak beyazdır. İnekleri güzel meme yapısıyla ünlü olup, göz hastalıklarına karşı özel direnci olan bir ırk olarak bilinir.

Brahman:

Hörgüçlü bir ırktır. Hindistan dan köken alır. Gri ve Kırmızı olarak iki ana renk hakimdir. Sinekleri, dış parazitleri ve sıcağı çok iyi tolere eder.

Brangus:
Brahman ve Angus ırklarından 1949 yılında elde edilmiş, 3/8 Brahman, 5/8 Angus kombinasyonu bir ırktır. Süt verimi, büyüme potansiyeli, kolay doğum, hastalıklara dayanıklılık, fertilite ve karkas randımanı konusunda göze çarpar.

 

British White:

İkinci dünya savaşı sırasında İngiltere hükümetinin ulusal hayvan mirasını işgale karşı koruyabilmek amacıyla, hükümet emriyle ABD’ye gönderdiği bir etçi ırktır.

 

Chianina:

Orta İtalya kökenli bir ırktır. ABD’ye götürüldüğü 1970’li yılların ardından Chianina x Angus melezi Chiangus, Chianina x Hereford melezi Chiford, Chianina x Main Anjou melezi Chimaine ırkları elde edilmiştir. Beyazdan griye değişen renktedir. Vücudun uç kısımları siyah olabilir. Yüzü tipik olarak uzundur. Chianina buzağıları hızlı büyür. Ancak ineklerin memeleri gayet küçük olup, süt miktarı yetersizdir. Chianina ırkı adını İtalya’da Toskana bölgesindeki Chiana Vadisinden alır. Chianina eti yağsız olması sebebiyle, yağsız et isteyenler tarafından özellikle istenir.

 

Belçika Mavisi:
Hızlı büyüme ve yemden yararlanma oranının yüksek oluşuyla ünlü bir ırktır.

 

 

Corriente:

İspanya kökenli bir ırktır. Etçi ve sütçü kombine ırk kabul edilir. Orta boylu, kıvrık boynuzlu, dar yapılı hayvanlar olup, etleri yağsızdır.

 

Angus:

Annelik özellikleri , doğum kolaylığı ve mermerleşme özelliği ile ünlü, orijinal olarak siyah ve boynuzsuz bir ırktır.

Hereford:

İngiltere kökenli bir ırktır. Kahverengi ? Kırmızı vücudu, beyaz başıyla dikkati çeker. Gerdan bölgesi de çoğunlukla beyazdır. Uzun ömürlü, her koşula dayanıklı, kolay idare edilebilen (Doc = Docility ) bir ırk olup, boynuzlu ve boynuzsuz soyları vardır.

 

HighLander:

Kolay idare edilebilen, doğum kolaylığı olan, mükemmel annelik karakterine sahip, zor koşullara dayanıklı bir ırktır.

 

Limousin:

Fransa kökenli bir ırktır. Siyah, Kırmızı, boynuzlu ve boynuzsuz soyları vardır. Kas gelişimi ve yemden yararlanmasının yüksek olmasıyla ünlü bir etçi ırktır.

 

Maine Anjou:
Fransa’nın Maine ve Anjou vadilerinden isim almış, karkas randımanı ve karkas kalitesiyle ünlü bir etçi ırktır.

 

Marchigiana:

İtalya kökenli, beyaz renkli bir ırktır. Karkas kalitesiyle ünlüdür. Sıcağa, sineklere ve dış parazitlere dayanıklı olmasıyla, kolay adapte olabilen özelliğiyle bilinir

 

Murray Grey:

Avustralya kökenli bir ırktır. Gümüş gri renkli ve orta boylu, boynuzsuz olurlar. Ergin erkekler 900 kg, ergin dişiler 680 kg civarındadırlar.

 

Normande:

Fransa’nın Normandia bölgesinden köken almış, Vikingler tarafından başka ülkelere götürülmüş bir ırktır. Sütçü-etçi kombine sayılabilecek bir ırk olup, çayırda otlamak suretiyle gayet uygun miktarda süt verebilir.

Parthenaise:

Fransa kökenlidir. Et kalitesi ile ünlüdür.


Charolais (Şarole):

Fransa kökenli bir ırktır. Boynuzlu ve boynuzsuz soyları vardır. Beside kârlılığı yüksek bir ırk olarak bilinir. Adını Fransa’nın Charolles bölgesinden almıştır. Vücudu, mermesi, tırnakları ve boynuzları beyazdır. Büyük cüsseli, gelişmiş kas yapısı olan, sakin mizaçlı, hatta tembel denilebilecek hayvanlardır. Bu özelliği yemden yararlanmayı arttırır. Ancak karkas genel olarak yağlıdır. Şarole ırkının adaptasyonu kolaydır.

 

Piedmontese (Piedmontesa):
Kuzey İtalya’nın Piemonte bölgesinden köken alan, Avrupa’nın en eski ırklarından biridir. Zebu sığırıyla akraba oldukları ve ilk çıkış noktasının Pakistan olduğu sanılmaktadır. Çift kas ile karakteristik bir ırktır.

 

Pinzgauer:

Avusturya kökenli, etçi-sütçü kombine bir ırk olup, kırmızı-beyaz renklerdedir. Ergin erkekler 1088, ergin dişiler 725 kg civarında olurlar.

 

Red Angus:

Aberdeen Angus ırkının kırmızı soyundan gelen, kolay doğum, düşük doğum ağırlığı ile doğarak sonradan hızlı gelişmesi ile göze çarpan, karkas kalitesiyle ünlü bir etçi ırktır. Annelik karakterleri yüksek, iştahlı, güzel görünümlü olurlar.

 

Red Poll:

Kırmızı ve boynuzsuz bir ırktır. Fertilite, annelik karakteri, hızlı ve kolay doğum yapmasıyla ünlüdür. Ticari melezlemeler için çok kullanılır.

Romagnola:

İtalya’dan köken almış, yağsız eti ve yüksek randımanı ile ünlü bir ırktır. Hava koşullarına kolay adapte olur.

 

Salers:

Avrupa’nın en eski ırklarından biri olarak bilinir. Fransa kökenlidir. Karkas verimi ve doğum kolaylığı ile göze çarpar.

 

Salorn:

ABD’de 1986 yılında elde edilmiş 5/8 Salers, 3/8 Teksas Longhorn karışımı bir ırktır. Üstün karkas verimi ve doğum kolaylığı ile üreticilerin tercih ettiği bir ırk olarak bilinir.

 

Santa Gertrudis:

ABD’de, Güney Teksas’ta elde edilmiş 5/8 Shorthorn, 3/8 Brahman karışımı, kiraz kırmızısı renkte bir ırktır.

 

Senepol:

Senegal ırkıyla red-poll’ün melezlemesi sonucu elde edilmiş, tropikal iklimlere kolay adapte olabilen, özellikle Meksika, Brezilya, Venezuella’da hastalıklara, sineklere ve dış parazitlere karşı dayanıklılığı ile tercih edilen bir ırktır.

Shorthorn:

İngiltere kökenli, annelik yetenekleri, yemden yararlanmasının yüksek oranda olması, karkas kalitesi ve uzun ömürlülüğüyle ünlü, kırmızı ve benekli kır renklerde bir ırktır.

Simmental:

ABD’de etçi ırklardan kabul edilen bir kombine ırktır. 5/8 Simmental, 3/8 Brahman kombinasyonuyla, Güney Teksas’ta elde edilmiş SİMBRAH ırkı çok iyi gelişen fertilite, süt verimi, karkas kalitesi, hastalık ve dış parazitlere dayanıklılığı, adaptasyon yeteneği, uzun ömürlülüğü ile ünlü bir ırktır.

 

South Devon:

Güney batı İngiltere’nin Devon bölgesinden köken almış bir ırktır.

 

Texas Longhorn:

Kristof Kolomb’un İspanya’dan ABD’ye götürdüğü bir ırktır. Korunan, tarihi bir ırk olarak bilinir. Renk çeşitliliği çoktur. Açıktan koyuya değişen ve standart olmayan renktedirler.

 

Tuli:

Bos indicus olmadığı halde, sıcaklık stresine dayanıklı, Güney Afrika kökenli bir ırktır. Karkas kalitesi ve annelik özellikleri yüksek bir ırk olarak bilinir.

Zebu:

Dünyanın en eski evcil sığırı olarak bilinir. Hindistan kökenli olup 6 ayrı soyu vardır. (Gyr, Guzerat, Indu-brazil, Nelore, Red zebu, Gray zebu).