Sütçü Sığırlar için Kullanılan Püskürtmeli Soğutucu Sistem için Genel Öneriler
Lindell Whitelock
Teknik Danışman
World Wide Sires
(20-23 Nisan 2009
)

Buradaki bilgiler, sütçü sığırlar için kullanılan püskürtmeli soğutucu sistemlerin, dizaynı ile ilgili bazı kilit hususlar önermektedir.  Bu öneriler, sütçü sığırlar için kullanılan soğutma sisteminin kurulumu sırasında, gerekli olan yerel ekipmanların seçiminde kullanılmalıdır.

Gerekli Ekipmanlar:

Sistem Kontrolörü (Kontrol Birimi): Püskürtmeli soğutucu sistemler için, su akışının  1-3 dakika açık konumda, 12-14 dakika kapalı konumda ayarlanmasını sağlayan bir zamanlayıcı gereklidir.  Ayrıca, sadece hava sıcaklığına bağlı olarak sistemin fonksiyonel (işlevsel) çalışmasını sağlamak için bir termostat da monte edilmelidir.

Hat (Boru Sistemi) Filtresi: Yabancı maddelerin hatta (boru içine) girmesini önlemek için, 200-500’lük (gözenek çapı) Y-tipi boru filtresi monte edilmelidir.

Basınç Ölçer: Hattaki basıncı izlemek ve ayarlamak amacıyla, bir basınç ölçer monte edilir.

Basınç Regülatörü: Hattaki basıncın istenilen seviyede kalmasını sağlamak için kullanılır.

Basınç Pompası: Giriş basıncı çok düşük olduğunda basıncı yükseltmek ve hat dolum süresini azaltmak için gerekli olabilir.

PVC Boru: Boru, Schedule (SCH) 40 olmalı ve hat içerisine sarkmaması için yukarı asılmalıdır.  Bu boru, ineklerin hatta ulaşamayacağı kadar yüksek olmalıdır.  Uzunluğu 60 metreye kadar olan borular için çap, 1 ¼ inç (32 mm), fakat uzunluğu 60 metreden fazla ve 120 metreden az olan borular için çap, 1 ½ inç (38 mm) olmalıdır.

Püskürtme Başlıkları (Nozüller): Püskürtme başlıkları, saatte 6-25 galonluk (saatte 22-100 litre) bir akış hızında ve her inç kare başına 20 librelik (138 Kpa) bir basınç teşkil edecek şekilde olmalıdır.  Püskürtücülerin, 180 derecelik (yarım halka) bir akıtma düzeni olmalıdır.  Püskürtücüler, buhar ya da sis değil, damlacık fışkırtmalıdır.

Kurulum ve Çalıştırma Standartları:

1. Hat Yüksekliği: Püskürtücüler için destek hattı, ineklerin durduğu zeminden 9 ayak (2.74 m) yükseğe monte edilmelidir.

2. Püskürtücüler Arasındaki Mesafe:  Püskürtücüler, 10 ayak (3.0 metre) aralıkla yerleştirilmeli ve püskürtülen suyun ineğin omuzları ve kalça kemiği arasında yarı mesafeye kadar gelmesi için hafif bir açıda olmalıdır.

3. Çalışma Basıncı: Sistemin çalışma basıncı, 20 psi (138 Kpa) olmalıdır.  İlk püskürtücü ile son püskürtücü arasındaki basınç düşüşü, 4 psi (27 Kpa)’den fazla olmamalıdır.

4. Giriş Basıncı: Püskürtücülerin çalışması için gerekli olan uygun dolumu sağlamak amacıyla, sistemin giriş basıncının 35-40 psi olması gerekir.  Eğer giriş basıncı düşük ise, dolum hızını arttırmak için basınç pompası gerekli olabilir.

5. Boşaltım Valfi: Sistemde hava kilitli kalır ise havanın boşaltılmasını temin etmek için, hattın sonuna bir boşaltım valfi monte edilmesi gereklidir.  Ayrıca, mevsim sonunda suyun sistemden akıtılması için de bu valf gerekli olacaktır.

Yukarıdaki bilgiler, bir soğutma sisteminin dizaynında size yardımcı olması amacıyla sunulmuştur.  Bu standartlara uyacak doğru materyalleri temin etmek için, bölgenizdeki bir tedarikçi ile çalışınız.