Ulusal yayın yapan tarım kanalı Bereket TV’de haftada bir gün canlı yayınlanan “Hayvan ve Sağlık” isimli program yapıyorum.  Önceki hafta konumuz “Keçi ve Keçi Sütü”olarak seçilmişti.  Programda izleyicilerden bolca soru geldi.  Sorulardan biri Samsun Vezirköprü’den bir izleyici tarafından sorulmuştu.  Piyeten adı verilen, özellikle zeminin  ıslak olduğu ağıllarda hızla yayılan, tırnak arasında yangı yapan bir hastalığın tedavisiyle ilgiliydi.  Piyeten’in ıslak zeminde artarak ilerleyen bir hastalık olduğunu, tedavi girişimlerinin koşullar düzeltilmediği takdirde başarısız olacağını, önce koşulların düzeltilmesini, kuru ve temiz ilkesine tam anlamıyla uyulmasını söylüyordum.  O sırada sunucuya mesaj ile bir bilgi geldi.  Trakya’dan bir üretici arkadaşımız Tetra Ağacı yaprağı ile yapılan banyonun çok iyi sonuç verdiğini, kesinlikle kullanılmasını önerdiğini yazmıştı.

Daha sonra tekrar bir mesaj ile nasıl kullanıldığını da anlatan üretici dostumuza teşekkür ederim.  Tetra Ağacı Trakya Bölgesinde, özellikle Vize, Demirköy ve Saray ilçeleri civarında yetişen şifalı bir bitkiymiş.

Tetra Ağacını bilmiyordum.  Bu konu geçince inceledim.  Tetra ağacı veya Duman ağacı, Bulut ağacı denilen bu şifalı bitkinin beşeri hekimlikte de yara tedavisinde kullanıldığını öğrendim. Latince adı: Cotinus Coggygria. Çalı tipi bir bitki.  Aynı zamanda park ve bahçe düzenlemelerinde kullanılıyor.  Sınır bitkisi olarak da kullanıma uygun bir bitki.

Beşeri hekimlikte haricen deri yaralarında kullanıldığı ile ilgili oldukça bol bilgi var.  Şifalı bitkiler sayfalarında 2-3 çorba kaşığı kuru Tetra yaprağının 1.5 litre suda 10 dakika kaynatılarak yaralarda, sivilcelerde, dişeti iltihaplarında banyo veya kompres şeklinde kullanılması öneriliyor.

Bereket TV’ye mesaj çeken üretici dostumuz koyunların Piyeten hastalığında,  200 gr Tetra yaprağını 5 litre suda 10 dakika kaynatarak, elde ettiği çayı banyo tarzında koyunların tırnaklarındaki yaralar üzerinde kullandığını yazmıştı.

Tetra yaprağı çayının haricen kullanılması öğütleniyor.  Zehirli maddeler içerdiği için, içilmemesi söyleniyor.  Ancak; üreticimiz 1 bardak suya  bu çaydan 30 damla katarak günde 1 kez içirdiğini,  çok iyi sonuçlar aldığını ifade etti.

Tetra ağacının kurutulmuş yaprakları aktarlarda ve internet siteleri üzerinden şifalı bitki satanlarda bulunuyor.

Veteriner hekimlikte kullanıma girmiş olan birçok şifalı bitki biliniyor.  Şifalı bitkilerin özlerinden ve yağlarından genellikle yem katkı maddeleri içerisinde kullanmak suretiyle yararlanıyoruz.  Bunlar arasında kekik, karanfil, tarçın, biberiye, keçi boynuzu, mercan köşk, keklik otu, okaliptüs, ekinezya,  keten tohumu, enginar, at kuyruğu otu, çemen otu, tahtabiti otu ve çam kabuğunu sayabiliriz.

Piyeten koyunların çok uğraştırıcı, hatta yıldırıcı bir hastalığıdır.  Hastalık bazen o kadar ilerler ki koyunlar dirseklerinin üzerinde yürümeye başlarlar.

Çok zayiat verdiren, tedavisi güç bir hastalıktır.  Yapılan masraf ve gayretler bazen hiç sonuç vermeyebilir.  O yüzden bu şifalı bitkiyi, Tetra ağacı yaprağından elde edilen çayın haricen yaralar üzerinde kullanılmasını,  okuyucularla paylaşmak istedim.  Yine de kötü koşulların düzeltilmesi gerektiğini eklemek de fayda var.