İlk olarak ‘’kırmızı-beyaz alaca ırk’’ olarak bilinen bu ırka daha sonraları köken aldığı İsviçre’nin ‘’Simme’’ vadisinden dolayı Simmental adı verilmiştir. Almanya’da Fleckvieh olarak bilinir.

Simmentaller saman sarısından koyu kırmızıya kadar değişen renklerde olurlar. Vücudunda beyaz alacaları vardır. Baş çoğunlukla beyaz olmakla birlikte, bu özellik Hereford ırkındaki gibi sabit değildir. Simmental boynuzlu bir ırktır. Ama, boynuzsuz soyları da vardır.

Kaslı-kalın kemikli, iri bir ırk olan Simmentallerin genellikle ilk tohumlama yaşı diğer ırklara göre biraz daha geçtir. Öneriler 450 kg canlı ağırlığa veya 18 aylığa ulaşınca ilk tohumlama yapılması yönündedir. Buzağıların doğum ağırlığı 40 kg civarındadır. Simmental iyi meradan yararlanma özelliğine sahiptir. İnekleri kolay idare edilirler. Güç doğum ihtimali vardır. Bazen bu ihtimal %14’e kadar çıkabilir.

Simmental adaptasyon bakımından kolaylık sağlayan bir ırk olup, kuru-nemli, sıcak-soğuk iklimlere uyum gösterir. Avrupa’da sütü, eti için ve çeki hayvanı olarak kullanılmış olan Simmental ırkı şu anda sütçü-etçi kombine ırk olarak değerlendirilmektedir.

Avrupa’da %14 oranında kırmızı Holstein ile karışmış olan sütçü Simmental yaygındır. Ayrıca etçi Simmentaller de olup, kataloglarda belirtilmektedir. Simmental ırkı ABD’de etçi yönde geliştirilmiştir. Ayrıca Angus ile yıllar içerisinde yapılan melezleme çalışmalarıyla ‘’Siyah Simmental’’ elde edilmiştir. Şu anda 15/16 saflıkta siyah Simmentaller mevcut olup, erken büyüme, boynuzsuzluk, kolay doğum ve göz kanserinden korunma gibi özellikler elde edilmiştir. Ayrıca ‘’Et Kalitesi’’ yönünden Angus’tan gelen bir özellik de Simmental’e kazandırılmıştır.

Simmental dünyada çoğunlukla Hereford ile melezlenerek birinci melezler (F1) elde edilmek suretiyle kasaplık dana üretiminde kullanılır. Bazı ülkelerde Brahman (Bos indicus) ile melezlenerek sıcağa dayanıklı ‘’Simbrah’’ ırkı elde edilmiştir.

Simmental Irkının Fiziksel ve Verim Özellikleri

Ergin Canlı Ağırlık                             Ergin Canlı Ağırlık

       (Dişiler)                                              (Erkekler)

    650-850 kg                                        900-1000 kg

                                                                   (1300 kg)

Süt Verimi                             Süt Yağı                      Süt Proteini

  4.5 ton                                   %4                                  %3,5

(5500 kg)                               (%4,2)                             (%3,7)

Cidago Yüksekliği                 İnek II. Laktasyon                 Cidago Yüksekliği

    (Dişilerde)                                                                             (Erkeklerde)

  135-150 cm                            139-145 cm                                  157 cm

   (137-142)                                                                                 (150-160)

   (138-144)

Düvelerde Gelişim (kg)

6 aylıkken      170-190

12 aylıkken     330-360

18 aylıkken    450-500

24 aylıkken    550-600