ABD’de bir süt sığırcılığı işletmesinin girişine asılan bu yazı sürü yönetiminin önemli konularına değiniyor.
Buzağılamadan sonra anne inek, yavrusunu yalama içgüdüsü ile temizlemeye başlar. Bu sayede, buzağıda kan dolaşımı uyarılmış olur. Ayrıca yavru için gerekli olan besin maddelerini de temin eder. Bu, annelik içgüdüsünün doğal bir yanıtıdır.
Bizim ineklerimizin her birinin ayrı ayrı isimleri vardır. A’dan Z’ye bu isimlerin her biri diğerinden farklıdır. 2000 inekten doğan buzağılara isim bulmak oldukça güç olmaktadır, önerileriniz var mı?
İnekler serin havayı tercih ederler. Yaz aylarında fan ve duşlarla onları serinletiriz. Yaklaşık her 5 dakikada bir olan duşu inekler çok severler.
Süt veren inek gün içerisinde yaklaşık 130 libre (58,96 kg) karışık yem ve yaklaşık 40-45 galon (151-170 litre) da su tüketir. Bu miktarlar size çok gibi görünebilir, ancak ineğin 1500 libre (680,38 kg) ağırlığını dikkate alırsanız ne çok kaloriye ihtiyacı olduğunu takdir edersiniz. Bizler ineklerimize lezzetli ve besleyici yemler, temiz ve taze su vermeye özen gösteririz. Büfe, her zaman önlerinde açıktır!
Bizim ineklerimiz, konforlu kum yataklarda yatarlar ve dinlenirler. Bu yataklar, günde 3 kez temizlenir ve eksilen kum her 4 – 5 günde bir ilave edilir.
İnekler eğlenceden hoşlanır. Sağım odalarında otomatik sırt kaşıyıcıları vardır. İnekler, masaj için sıraya girerler! Onlar için sosyal bir buluşma olur.
Mutlu inek geviş getirir. Geviş getirme, ineğin yediği yemin tekrar ağzına gelmesi ve onu sakız gibi çiğnemesidir. İneklerin boynundaki bilgisayarlı tasma sistemi ile 7/24 ineklerimizin geviş getirmesini takip ederiz. Ağzına geri gelen yemi çiğnemesi, geviş getirmesi size rahatsız edici gelebilir fakat ineğin geviş getirmesi her şeyin yolunda olduğunu gösteren en belirleyici faktördür.
İneklerimizin sağlıklı ve mutlu olmasından büyük gurur duymaktayız !