İle de France Paris’i de içine alan bölgenin adıdır. Ünlü Fransız koyun ırkı İle de France da bu bölgeden ismini almıştır. 1822-1830 yılları arasında Veteriner Fakültesi tarafından Ramboillet, Dishley Leicester ırkları üzerinde çalışılarak elde edilen Dishley Merino koyunu aynı zamanda İle de France olarak da anılmaktadır.

Fransa’nın başlıca koyun ırklarından biri olan İle de France ırkı 1892 yılından beri tescillidir.

Beyaz tüylü, burun ucu ve dudakları pembe, ayaklarının alt kısmı ile yüzü tüysüz, iri yapılı bir ırktır. Başta bazen siyahlıklar görülebilir. En önemli fiziksel özelliği boynuzsuz olmasıdır.

Hem koçları hem de koyunları boynuzsuzdur. Vücut derin, geniş ve uzundur. Kaslı yapısı dikkat çeker.

Erken gelişmesi, et kalitesi, kuzu ve süt verimi ile öne çıkar.

Yapağı kalitesi de gayet iyidir.

Güçlü ve dayanıklı yapısıyla adaptasyonu mükemmeldir. Soğuk, sıcak iklimler dahil, her türlü iklime uygundur.

Bu adaptasyon yeteneğiyle 30’dan fazla ülkede kendisine yer bulmuştur.

Fransa’da etçi koyun ırkları arasında sayılmakla birlikte, ABD’de sütçü yönde de geliştirilmiş ve sütçü koyun ırkları arasında yer almıştır.

Kuzularının doğum ağırlığı ortalama 4 kg (3-5 kg)dır. Güç doğum olmadan ikiz ve üçüz doğum yapabilir.

Bu ırkın koçları 100–150 kg, koyunları ise 70–95 kg arasındadır. İkizlik oranı yüksektir. 100 koyundan bir çiftleşme döneminde 150-180 kuzu alınır. Kuzular hızla büyür. Erkek kuzular 30 günde 14.5 kg, 42 günde 19–22 kg canlı ağırlığa ulaşırlar. 70 günde 28.9 kg olan erkek kuzular 100 günde 34–41 kg olurlar. Günlük canlı ağırlık artış ortalaması 354 gramdır.

Dişi kuzular 55 kg’a canlı ağırlıkta cinsel olgunluğa gelirler.

Puberte yaşı 5–7 ay civarındadır.

Koyunlar uzun ömürlüdür. İyi koşullarda 9–10 yıl kuzu vermeyi sürdürebilirler. Bu konuda 11 yıl içinde 29 kuzu veren bir koyun rekor kırmıştır.

İle de France ırkı intansif, yarı intansif yetiştirmeye ve mera koşullarına gayet uygundur. Dişilerin annelik yetenekleri yüksektir. Çeşitli ırklarla melezlemelerde kullanılan bir ırktır.

Bu ırkın dişileri sezon dışında da çiftleşme yeteneğine sahiptir. Koçlar da sezon dışında aktiftirler. Bu özellikleriyle her 7-8 ayda bir çiftleşme dönemi geçirebilirler.

İle de France kasaplık kuzu üretimi için ideal bir ırktır.

Gebelik süresi 150-155 gün arasıdır. Ortalama 152 gündür. Laktasyondaki süt verimi çok değişkendir. Laktasyon periyodu 150-240 gün arası olup, ortalama 180 gündür. Laktasyondaki süt verimi ise 180-495 litre arasındadır.

Östrus siklusu 17 gündür (13-19 gün).

Kasaplık kuzular genellikle 100 günde kesime giderler. Ortalama randıman %53’tür. Bu konuda %66.4’lük bir rekordan söz edilmektedir.

Yapağısı da kıymetli olan İle de France ırkında ortalama 4-6 kg ve 7-8 cm lif uzunluğunda yapağı elde edilir.

Erken gelişmesinin yanısıra karkas kalitesi bakımından da yetiştiriciliği tercih edilen bir ırktır.

İle de France ırkı ülkemizde de safkan yetiştirilmektedir. Bu ırk ülkemizde iyi tanınır ve ilk önce melezlemelerde kullanılmıştır.

Babaların İle de France, annelerin Tahirova koyunu olduğu %75 İle de France, %25 Tahirova kanı taşıyan Menemen koyunu bu melezlemeler ile elde edilmiş olan bir ırktır.

Ayrıca babaları İle de France anneleri Akkaraman olmak üzere Polatlı koyunu da ülkemizde elde edilen diğer bir ırktır.

Bunların yanısıra ticari melezlemelerle Merinos ve Malya ırklarının koçlarına İle de France dişileri verilerek kasaplık koyun üretimi yapılmıştır.