Şarole (Charollais)sığırları,  Fransa kökenli bir ırktır.  Fransa’nın ortasında, Lyon şehrinin kuzeyinde bulunan Charolles bölgesinden köken alan bu ırka,  on dokuzuncu yüzyılda, bulunduğu Nievre şehrinden dolayı Nivernais adı da veriliyordu.  O yıllarda çeki hayvanı, sütçü ve etçi olarak değerlendirilen Şarole’ler daha sonraki yıllarda etçi yönde geliştirildi.  Şarole ırkı dünyanın her yerine yayıldı.

Şarole ırkı dayanıklılığı, büyüme hızı, uzun ve kaslı yapısı, yüksek randımanı, kolay yönetilebilirliği, beyaz rengi ile ünlüdür.  Adaptasyon yeteneği yüksektir.  Beyaz rengi baskındır.  Genellikle beyazdan buğday rengine kadar değişen renklerde olsa da, son yıllarda siyah ve kırmızı genleri de olduğu anlaşılmıştır.  Irk genellikle açık renk boynuza sahiptir.  Ancak; yine son yıllarda boynuzsuz soylar da keşfedilerek, boynuzsuz olarak yetiştirilmesine başlanmıştır. Beyaz renkle birlikte;  tırnaklar da açık renk, merme  pembemsidir.  Melezlemelerde beyaz rengin baskınlığı hemen ortaya çıkar.  Kullanma melezlemelerinde çok kullanılan bir ırktır.  Özellikle,  Brahman ırkıyla yapılan ve kenelere karşı dirençli olan melezleri tropikal iklimlerde çok tutulur.

Şarole ırkında,  buzağı doğum ağırlığı ortalama 42 kg, 200 günlük ağırlık 228 kg, 400 günlük ağırlık 744 kg’dır. Boğaları 907-1.134 kg, inekleri 680-816 kg arasındadırlar.

Şarole ırkı et sektörünün “en katma değerli” ırkı olarak bilinir. Çiftçileri, yetiştiricileri, besicileri ve kasapları memnun eden bir ırktır.  Etin kemiğe oranının yüksek olması, kasapların tercihine sebep olur.  Günlük canlı ağırlık artışı, yemi ete çevirebilme yeteneği, uzun ve kaslı vücut yapısı ekonomik yönden besicileri daima tatmin etmiştir. Özetle“Karlılık Irkı” olarak adlandırılır.

Döl tutma ve annelik yetenekleri üstündür.  Ayrıca,  buzağısına bakabileceği kadar sütlü olan Şarole inekleri, sütü ete dönüştürerek besiye hazır dana yetiştirmeyi kolaylaştırır.  Ayakları sağlamdır.  Güç doğum oranı bazı etçi ırklara göre fazla olsa da, son çalışmalarla bu oran düşürülmüş, kolay doğum yönünden seleksiyon yapılmıştır.

Şarole ırkı entansif ve ekstansif yetiştirmeye uygundur.  Kolay yönetilebilir bir ırk olma özelliği yetiştiricilerin tercih sebebidir.

Kısacası; Şarole ırkına “et sığırcılığında ekonominin en gözde ırkı” diyebiliriz.