ABD Virginya Eyaletinde Mount Vernon’da Temmuz 2015’de George Washington’un çiftliğini ve evini ziyaret etmiştim.

ABD Bağımsızlık Savaşının Başkomutanı, ilk Başkanı, 1 Doların üzerinde resmi olan George Washington’un bir çiftçi olduğunu o zaman öğrendim.  Bitkisel ve hayvansal üretim yapan, ürettiklerini satan, hatta bir kısmını ihraç eden önemli bir çiftçi. George Washington ailesinden kalan çiftliğinde koyun, sığır, domuz, katır, at, hindi, kaz, tavuk, ördek, geyik besliyordu.  Çok hevesli bir köpek yetiştiricisiydi.  Çiftlikte hediye gelen Aladdin adında bir deve bile vardı.

George Washington 1732-1799 yılları arasında yaşadı.  1789 yılında ABD’nin ilk başkanı oldu.  2 kez üst üste başkanlık yaptı.  Üçüncü kez seçildiği halde reddetti. Böylece 2 kez üst üste başkanlık yapma ve sonra aday olmama bir gelenek haline geldi, daha sonra da yasalaştı.

George Washington Britanya ordusunda generaldi.  O zaman ABD Britanya kolonisiydi.  Washington 23 Aralık 1783 de ordudan istifa etti.  ABD’de başkomutan olarak Bağımsızlık Savaşına katıldı.

Washington 67 yaşında öldüğünde çiftliğinde yaklaşık 100 bitkisel ürün ve çeşitli hayvanlar vardı.

Örneğin; 1799’da 640 koyunu, 58 katırı, 25 atı, 166 baş sığırı bulunuyordu.

Koyunları Leicester Long Wool ( Leicester, Bakewell Leicester) ırkıydı.  İri yapılı bir ırk olan bu ırk yünü ve etiyle ünlüydü. Yün çok kritik önemdeydi.  Çünkü özellikle askerlere giysi, palto yapılıyordu.  George Washington bu nedenle önemli bir yün üreticisi ve taciriydi.

Sığırları Devon ırkıydı.  Kırmızı, boynuzlu bir ırk olan Devon’lar aynı zamanda hem çeki-iş hayvanı hem de süt hayvanı olarak kullanılıyordu.  Tereyağı ve peynir yapılıyor, etleri kullanılıyor, buzağılardan “veal” eti elde ediliyordu.  Çiftlikte G.Washington’un kardeşi ile eşi Martha Washington da önemli görevler üstleniyordu.  Yakut kırmızısı ( Ruby Red) dediği Devon ırkı sığırları çiftliğin taşıma işlerinde de kullanılıyorlar, aynı zamanda kaliteli karkası ve sütü için de besliyorlardı.

ABD’nin ilk başkanı dünyaca ünlü bir koyun yetiştiricisiydi. Koyun ağıllarının dizaynını kendi yapmıştı.  Üçgen bölgeleri olan, yer yer sundurmaları bulunan ağıllar 1700 lü yılların ortalarında gayet kullanışlı biçimde yapılmıştı.  Washington hayvanlar ve bitkilerle uğraşırken araştırmalar,  melezlemeler, hibritler üzerinde de çalışan, araştırmacı ruhlu bir çiftçiydi.

Fotoğrafları için tıklayınız