İnsanoğlu’nun bir hayali daha gerçekleşti. WWS kurucu ortaklarından Select Sires ABD’de cinsiyeti belirlenmiş sperma üretmeye ve sığırcılık işletmelerinin hizmetine sunmaya başladı.

WWS firmasının Türkiye Genel Distribütörü olarak dişi spermaları ülkemizdeki üreticilerin yararına sunabilmek için girişimlere başlayacağız.

Select Sires firması şu anda Holstein, Brown Swiss ve Jersey ırklarından boğa spermalarının özel işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen dişi spermalar hazırlamış bulunmaktadır. Örnek olarak; Holstein ırkından Matches*, Moscow*, Marmax*, GTaurus*, Dakota*, Dison*, Casimir*, LC*, Canyon*, Brown Swiss ırkından Agenda*, Polo*, Jersey ırkından Action*, Rocket* isimli boğaların dişi spermaları mevcuttur. Katalogda dişi sperması mevcut olan boğalar gender SELECTED olarak belirtilmektedir. Select Sires’ın ABD’deki sperma üretim firmaları arasındaki kod numaraları 07 ve 09 ile başlamakta olup, dişi spermalar 507 ve 509 kodlarıyla piyasaya sunulmaktadır.

Kaliteli düveler elde etmek için, aynı zamanda deli inek hastalığı sebebiyle yasaklanan hayvan ithalatına alternatif olarak kullanılabilecek dişi spermalar sürülerin gelişmesinde büyük yararlar sağlayacaklardır.

Dişi Sperma İle İlgili Gerçekler:
1. Erkek ve dişilerin ayrılması için yapılan işlemler sonrası toplam spermanın sadece %18’i gibi bir kısım dişi sperma olarak ayrılmakta, geri kalanı erkek olduğundan ya da işlemler sırasında hasarlı olabileceğinden ziyan olmaktadır. Bu durum dişi spermanın daha pahalı olması sonucunu doğurmaktadır. Fiyat normalin 6 katına kadar çıkabilmektedir.

2. Dişi sperma eldesi büyük yatırım isteyen, zor ve masraflı bir iştir. Dolayısıyla bir payet sadece 2 milyon spermatozoit içerir. Halbuki bu sayı normalde en az 7 milyondur. Bu sebeple tutma oranı normalden %20 oranında daha düşüktür ve tutma oranının yüksek olması için sadece düvelere yapılması tavsiye edilir.

3. Döl tutma oranının yüksek olması için iyi “Kızgınlık Kontrolü” söz konusudur. Günde en az 3 kez kızgınlık kontrolü yapılan işletmelerde döl tutma oranı yüksek olur.

4. Dişi sperma konusunda %2-8 oranında yanılma payı vardır.

Şimdilik bu gerçekleri bilelim. Ancak; teknolojik gelişmelerle bu dezavantajların kısa sürede giderileceğine inanıyoruz.

* ile işaretli olanlar, TARIM BAKANLIĞI YÖNETMELİĞİNE UYGUN OLANLARDIR.

Cinsiyeti Belirlenmiş Sperm (Dişi Sperma) Sunumu için tıklayınız
(Select Sires – EYLÜL 2006)