Dünyada hayvan refahına büyük önem verilmektedir. Hayvanların stresten uzak tutulmaları ve hasta olmalarının, aç kalmalarının ve ağrı çekmelerinin önlenmesi başlıca görevimizdir. Örneğin; şiddetli sancı ve ishal ile hayvanları rahatsız eden Salmonellosis hastalığı artık tüm dünyada hayvan refahı sorunu olarak algılanmaktadır.

Sığırların yaşamlarını ve verimlerini kötü yönde etkileyen Panarisyum hastalığı (şiddetli topallık), koyunların dirsekleri üzerinde yürümesine kadar varabilecek topallık sorununa yol açan Piyeten (tırnak çürüğü) hayvan refahı eksikliği olarak algılanan iki önemli hastalıktır.

Dünya’da çiftlik hayvanlarında hayvan refahı sorunu olarak algılanan diğer hastalıklar;

Ektima (Orf); Koyun ve keçilerin ağızlarında, diş etlerinde, dudaklarında, burun delikleri çevresinde yaralarla belirgin bir hastalık olup özellikle kuzu ve oğlakların aç kalarak ölmelerine yol açar.

Ülkemizde Keçi Ciğer Ağrısı olarak bilinen keçilerin mikoplazmik enfeksiyonu:

Bu hastalıkta oğlaklar acıklı bir şekilde bağırarak ölürler. Keçi işletmeleri için büyük zararlar oluşturan keçi ciğer ağrısı aynı zamanda önemli bir refah sorunudur.

Kuzu, oğlak ve buzağılarda eklem yangıları:

Yavruların eklem yangıları ağrı çekmelerine ve aç kalmalarına sebep olur. Bu hayvanlar annelerini ememezler, annelerinin yanına gidemezler, gitseler bile ayakta duramazlar. Bir süre sonra acı çekerek ve aç kalarak ölüme mahkum olurlar.

Gangrenli Meme Yangısı (Mastitis):

Önemli bir refah sorunudur. Koyunlarda, keçilerde ve ineklerde bu tip mastitisler çok ağrılı olup, bazen memenin düşmesine kadar varabilecek sonuçlar doğurur. Giderek hayvanın ölümüne yol açabilir. Hayvana yaşattığı aşırı ağrı tüm dünyada büyük bir refah sorunu olarak kabul edilir.

 

Çiftlik hayvanlarını, toksik (zehirleyici) ve zararlı maddelerden, kaygan zeminlerden, her türlü kötü koşuldan uzak tutmak amacıyla Uluslararası Süt Federasyonu (IDF) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2004 yılında Good Dairy Farming Practice (İyi Süt Sığırcılığı Uygulamaları) adı altında bir kurallar zinciri yayınlamıştır. Bizim de bu kurallar çerçevesinde bilinçli, bilgiye dayalı hayvancılık yapmamız gerekir.

Hayvan refahının doğru yapılmış barınaklardan başladığını bilelim ve aşıları ihmal etmeden zamanında yapalım. Böylece çiftlik hayvanlarına refah sağlamış olurken, işletmemizin sürdürebilirliğini de temin etmiş oluruz.