Bir çiftlik bu yaz fan koydu. Serinletme yapmaya başladı. Kendi ifadelerine göre; 10 litre ortalama süt artışı sağladı. Çok sayıda ineği olan bu işletme sadece fan ve serinletme sistemi ile büyük kazanç elde etti. Fan konulmasaydı ortaya çıkacak olan süt miktarındaki düşüşler ve süt yağı oranındaki azalma buna dahil değil.
Bu süt sığırcılığı işletmesinin elde ettiği yararlar süt artışı ile de kalmayacak.
Ayrıca; döl tutma oranı artacak, topallık olmayacak. Fanlar konulmasaydı sıcaktan belki çok verimli bazı inekler ölecekti. Onlar da kurtulmuş oldu.
Aşırı sıcaklarda ineklerin yaşamı tehlikeye giriyor. Nabız ve solunum sayısı yükseliyor, enerji ihtiyaçları artıyor. Buna karşın daha az yem tüketebiliyorlar.
Kuru madde tüketimi 200C hava sıcaklığı olduğunda normal miktarda oluyor. Örneğin; 26,9 litre süt veren bir inek 18,1 kg toplam kuru madde tüketmelidir ve bu miktarı tüketir.
Fakat 35 0C sıcaklıkta ineğin tüketmesi gereken kuru madde miktarı 19,4 kg iken, gerçekleşen tüketim 16,6 kg’da kalır. Süt verimi de 18 kg’a düşer.
İnek bu durumda aç kaldığı için yağlarını değil, kaslarını eritir. Kas protein yapısında olduğu için kanda çok miktarda üre birikimi olur (ÜREMİ).
Su kaybı, üremi ve metabolik asidoz sonucu inek ölür.
Ayrıca; stres “Kortizol” demektir. Kortizol vücudun savunma sisteminin bozulması, bu durum da hastalıkların artması anlamına gelir.
Susuzluk en büyük tehlikedir. Canlılarda vücut ağırlığının yüzde 2 si gibi, göze küçük görünen bir oranda su kaybı bile performansı düşürür. Daha az süt, daha az buzağı.
Isı stresinde inekler bize dertlerini anlatıyorlar. Fakat biz gözleyip bunu anlayamıyoruz.
Birçok yerde zaten barınaklar kapalı. Açık barınaklarda bile inekler, gölgelikler olmasına rağmen, ahır kenarlarına giderek temiz hava arıyorlar. “Bizim buralarda bir rüzgar vardır, siz bilmezsiniz” sözüne sığınıp kendimizi avutmayalım. Hayvanlara iyi havalandırma, serinletme ve konfor sağlarsak, onlar bunun karşılığını fazlasıyla vereceklerdir. Doğru şekilde duşlama ve fan sistemi kuranlar pişman olmadılar. Çok memnun kaldılar.
İki konuya dikkat etmek gerekir. Sisleme değil duş. Duşların öncelikle yemlik hizasında olması. Diğeri ise; bu dönemde ineklerin elektrolit kayıplarının karşılanması.