Belçika Mavisi etçi sığır ırkıdır.  Arka bacaklarda çift kas (çift gluteus kası) olmasıyla ve et / kemik oranının yüksekliği ile ünlüdür.

Belçika’nın Hesbaye ve Condroz bölgelerinden köken almıştır.  Çok uzun süreli melezlemeler sonucunda, yıllar içerisinde ortaya çıkmış bir ırk olup, genetiğinde İngiltere’nin Durham Shorthorn, Fransa’nın Şarole ırkları ağırlıktadır.  Ancak; uzun yıllar içerisindeki melezlemelerde Holstein ırkının kullanıldığı da bilinmektedir.  Boynuzlu ve boynuzsuz soyları vardır.

Rengi beyaz veya beyaz üzerine siyah benekli olabilir.  Bazen kırmızı benekler de görülür.  Kırçıllı renk ağırlıktadır.

Kas gelişimi, erken olgunlaşma, etinin gevrekliği, sakin mizaçlı oluşu, yüksek yemden yararlanma oranı, beside yağlanma yerine kaslanma, annelik içgüdülerinin belirgin olması ırkın en önemli özellikleridir.

Safkan yetiştirmede doğum güçlüğü çok yüksek orandadır.  Safkanlarda sezaryen operasyonu %70’in üstündedir.  Fakat melezlerinde bu problem söz konusu değildir.

 

Belçika Mavisi ırkının inekleri 800 kg’a,  boğaları ise 1400 kg’a kadar çıkabilir.  İneklerde süt miktarı laktasyonda 4000 kg olup, % de 3,23 protein ve %3,48 yağlıdır.

Belçika Mavisi sığır ırkında Myostatin genini baskı altına alan bir gen vardır.  Myostatin geni kaslanmayı bir yerde durduran, sınırlayan gendir.  Bu geni baskılayan gene sahip olan Belçika Mavileri besi esnasında kaslanırlar.  Tüm vücut kasları belirgin olup, özellikle arka bacak kasları, bu yüzden çifttir.

Belçika’da kas yapısı sebebiyle “süper inek”,  yönetilmesinin kolay olması sebebiyle ise “nazik dev” olarak söz edilir.  Çok et veren bir ırk olduğundan “et makinesi” de denilmektedir.

Besi sonu randımanı %80, et / kemik oranı ise %85 olabilir.  Doğumlar diğer ırklardan 4-5 gün önce gerçekleşir.  Genellikle 283-285 gün olan sığır gebelik süresi Belçika Mavisinde 279 gündür.

Myostatin geninin baskı altına alınması sebebiyle diğer ırklara göre %20 daha fazla “et” elde edilir.

Karkası yağsız, değerli et kısımları büyük olduğundan kasapların sevdiği bir ırktır.

Angus ırkı ile melezlendiğinde et kalitesi daha da yükselir.

Eti gevrek, yağ asitleri dengeli ve kolesterolü düşük,  protein oranı yüksektir.

 

Ülkemizde kullanma melezlemesi için önerilebilecek, ülkemizin ortalama karkas ağırlığını yükseltecek, yemden yararlanmanın yüksek olması sebebiyle kârlı olacak bir ırktır.  Kullanma melezlemesi şemalarında yer alması kesinlikle düşünülmelidir.