Ayrshire İskoçya kökenli, ünlü bir sütçü sığır ırkıdır.  İsmini Glasgow kentinin güney batısındaki Ayr bölgesinden almıştır.  1800 lü yıllardan önce Dunlop sığırı olarak bilinen bu sütçü ırk daha sonraki yıllarda Ayrshire olarak adlandırılmıştır.  ABD?de yetiştirilmeye başlandıktan sonra, ilk yetiştirici birliği 1875 yılında kurulmuştur.

Ayrshire ırkı sığırlar kırmızı- beyaz renktedir.  Renkler kırmızı, kızıl-kahverengi ve beyaz olarak dağılmıştır.

Ayrshire boynuzlu bir ırktır.  Boynuz ırkın karakteristik özelliği olmakla birlikte, artık boynuzsuzlaştırma işlemi yapıldığından boynuzlu Ayrshire görmek pek mümkün değildir.

Ayrshire ırkı inekler 450-600 kg canlı ağırlıkta, erkekler ise 635-900 kg canlı ağırlıkta olurlar.  Ayrshire ırkı güçlü yapısı, meme ve ayak bacak yerleşimleri dolayısıyla sorun çıkarmayacak bir ırktır.

Fertilite ve dayanıklılık konusunda sahiplerini rahat ettirir.  Uzun ömürlülük ve kolay doğum gibi pozitif özellikleri vardır.  Kaba yemleri kolaylıkla kullanıp süte çevirir.  Ekonomik ve kârlı bir ırk olarak bilinir. Yönetimi kolaydır.  Adaptasyonu gayet iyidir. Afrika sıcağında ve İskandinavya kışında bile kolaylıkla yetiştirilebilir.  Derisi ve memeleri ipeksi yumuşaklıkta olup, meme başları sağım makinelerine uygun yapıdadır.

Son yıllarda organik süt üreten çiftliklerde tercih edilmektedir.

Verim Özellikleri :

ABD Ayrshire Yetiştiricileri Birliğinin resmi raporunda ülke ortalaması 6942 kg süt, 274 kg (%3,9) süt yağı, 221 kg (%3,18) süt proteini bildirilmiştir.

Dünya rekoru Lette Farms daki bir ineğe ait olup, 16.860 kg süt, 305 günlük, günde 2 sağım ile elde edilmiştir.  Sütteki yağ 722 kg (%4,28) olmuştur.

 Ayrshire ırkı ile Holstein, Jersey, Brown Swiss, Guernsey ırkları arasında melezlemeler gayet başarılı olmaktadır.  Melezlemelerde Ayrshire ırkı dominant (baskın) rol oynamaktadır.

Çayır-mera yetiştirmesinde özellikle tercih edilen bir ırktır.