Ata Fen yeni bir aşı projesinin başlangıç toplantısını şirket merkezinde gerçekleştirdi.

TAGEM projesi olarak onaylanan Koyun pseudotüberkülozu, Kazeöz Lenfadenitis, yetiştiriciler arasında ise çıban, cırtlak, çatlak olarak bilinen apse hastalığına karşı aşının ticari olarak yapılması konusundaki ilk toplantıya İzmir, Aydın, Manisa Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerinden, TAGEM’den, Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden yetkililer katıldılar.

Toplantıda ayrıca İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstititüsü Müdürü Dr. Deniz Soysal ile Veteriner Hekimi Cemal Dayanıklı, Garanti Bankası yetkilileri, De Laval firması yetkilileri, Aydın ve Manisa Koyun, Keçi Birliği Yönetim Kurulu üyeleri de hazır bulundular.

Tahir S. Yavuz açılış konuşmasında “Hoş geldiniz” diyerek, katılanlara teşekkür etti. Yavuz; “fakültede okurken adını bilmediğimiz ikinci bir mikroorganizmanın koyunlarda apse oluşumundaki rolünü Prof. Dr. Serdar Diker sayesinde öğrendik. Bu aşıyı otovaksin, yani özaşı olarak yaptık. Şimdi de ticari aşı olarak geliştireceğiz” dedi.

Toplantı daha sonra Ahmet Gedik, Dr. Mestan Özyer ve Prof. Dr. Serdar Diker’in teknik sunumlarıyla devam etti. Prof. Dr. Diker bu çift etkenli Kazeöz Lenfadenitis aşısının Dünya da tek olduğunu bildirdi.

Otovaksini (Özaşıyı) kullanan Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü yetkilileri aşıyı uygulamadan önce sürüde yayılım oranı %40 olan hastalığın, aşıdan sonra yayılım oranının %1.5’a gerilediğini, koyun ve koçlarının damızlık değerlerinin arttığını belirttiler.

Katılımcılar aşının ticari olarak biran önce piyasaya verilmesini dört gözle beklediklerini, bu çift etkenli aşının ülkemize ve sektöre çok büyük yararlar sağlayacağını ifade ettiler.