ABD’nin sığırcılıkta bir numara olmasında birçok itici güç var. Öncelikle progeny test’e (yavru testine) çok boğa alıyor. En yakın rakibinin 2 katı boğayı yıllık olarak teste tabi tutuyor. Bu rakam, yani yılda 1500 boğa Avrupa’daki tüm ülkelerin test ettikleri boğa sayısının 2 katına eşit. Bunlardan ise sadece kataloglara girebilen boğa sayısı 150 adet.

Diğer bir deyişle ancak bu boğaların onda biri testi geçiyor. ABD bu seçimindeki kriterleri her 5 yılda bir yükseltiyor. Taban değerlerini veren, yani baz alınan boğa değerlerini 5 yılda bir yükselterek, her zaman en iyiyi hedefliyorlar. Bunları ele alırken süt miktarı, yağ, protein verimlilik ömrü, somatik hücre sayısı, ayak bacak indeksi, meme bileşik indeksi, Tip gibi özellikleri yükselttikleri gibi, her beş yılda bir yeni kriterler ekliyorlar. Örneğin, kızlarının gebe kalma oranı, kızlarının kolay doğum oranı gibi.

ABD çok geniş ve çeşitlilikler gösteren bir ülke. Çok kuru, çok nemli, yüksek, alçak, deniz kıyısı, kara iklimi gibi bir çok coğrafi değişiklikle birlikte, çok değişik besleme ve bakım koşullarında bulunan sürüler var. Her biri boğanın kızları incelendiğinde, çeşitli verimler bakımından fikir veriyor ve denenmişlik oranı artıyor.

ABD’de istatistikler üreticiden, kayıt tutanlara ve kayıt tutanlardan üreticiye bir zincir ile ulaşıyor. Kayıtlar son derece güvenilir. ABD Holstein Birliği ile ABD Tarım Bakanlığı tamamen uyum içerisinde çalışıyorlar. ABD Holstein Birliği Tip ile, ABD Tarım Bakanlığı verim ile ilgili bilgileri topluyor. Verimler dışında onaltı ayrı konuda, örneğin meme yapısı, ayak yapısı, endam, kalça açısı, göğüs çevresi gibi özellikler bakımından kızları incelenen boğalara puan veriliyor. Güç doğum ile ilgili bilgileri ise boğanın spermasını pazarlayan şirketler araştırıyorlar. Şu anda uluslararası en iyi 100 listesinde, süt miktarı konusunda 70 in üzerinde, diğer özellikler bakımından 60 ın üzerinde boğa ABD boğasıdır. ABD’de yıllar içerisinde sütçü sığır sayısı azalmış, ancak süt verimi artmıştır. ABD’de yine yıllar içerisinde sütçü sığır işletmeleri de azalmış, buna karşılık işletmelerin hayvan sayıları yükselmiştir. ABD’de 15 yıl önceki istatistiklere göre 130 bin civarında sütçü sığır işletmesinde toplam 10 milyon baş inek bulunmaktaydı. Sürü ortalaması 77 baş inekti.

Daha yakın tarihli istatistiklerde sürü sayısının 75.000’e, inek sayısının on milyonun altına düştüğü, sürülerdeki ortalama inek sayısının ise 120 baş civarına yükseldiği gözlenmiştir. ABD’nin sığırcılıkta ileri gitmesinin en önemli sebeplerinden birisi ABD Holstein Birliğinin 1885 yılında kurulmuş olmasıdır. Kayıt sistemine Türkiye’den 110 yıl önce geçmiş olması çok şey ifade etmektedir. Türkiye Holstein Birliğinin, 1995’te kurulduğu düşünülürse, genetik alanında çok daha hızlı hareket etmemiz gerektiği ortaya çıkar. ABD’de bugünlerde ineklerin süt verim ortalaması yılda 11 ton, suni tohumlama uygulaması % 75’tir.

Ege Vet böyle bir ülkeden, böylesine sıkı koşullarda ve böylesine geniş bir havuzda test edilen boğalardan sperm ithal etmektedir. Üstün genetiği sperma ve embriyo olarak ülkemize taşıyan Ege Vet yeniliklerin peşinden gitmeye devam etmektedir.