Değerli üretici dostlarım,

Bugünlerde bazı arkadaşlarımız beni arayarak mastitis yani meme yangısı olaylarında bir artış olduğunu söylüyorlar. Birkaç soru sorduğumda, yakın zamanda, sağım yaparken kullandıkları malzemelerden vazgeçtiklerini anlıyorum.

Kimi ön daldırmadan, kimi son daldırmadan, kimi kurulama kağıdından, kimi de aşılamadan vazgeçmiş. Sebep olarak da biraz tasarruf etmek istediklerini söylüyorlar.

Sonra ne oluyor? Meme yangısı (mastitis) olduğunda ilaç masrafı, her türlü tedavi giderleri ve hatta serum vermeye kadar uzayan masraflar, tasarruf edildiği sanılan paradan çok daha fazla tutuyor. Bu arada kaybedilen süt de cabası.

Sonuç ise belirsiz. Çünkü her zaman tedavinin başarıyla sonuçlanacağının bir garantisi yok.

Değerli dostlarım,

Hayvancılığın birtakım kuralları vardır. Kurallara uyulmadığı zaman sorunlar ortaya çıkar. Lütfen ‘’tasarruf’’ adı altında sürüde ihmaller zinciri oluşturmayın. İhmal her zaman kaza getirir. Tasarruf edildiği sanılan para fazlasıyla cebimizden çıkar.

ABD’de Ulusal Mastitis Konseyi’nin bir çalışması var. Çalışma sonucu gösteriyor ki; mastitisten korunabilmek için yapılan her türlü harcamanın 5 katı kazanç olarak geri dönmektedir.