Koyun-keçi ve sığırcılık ile uğraşan değerli üretici dostlarım,

Son günlerde bana gelen sorularla ilgili olarak bir hastalığa özellikle değinmek istedim. Bu hastalık Listeriosis.

Hastalığın etkeni bir bakteri. Listeriosis hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen bir hastalık. Bu hastalık daha çok silaj tüketen hayvanlarda görülüyor. Bakteri bozuk silajlarda ürüyor.

Koyun, keçi ve sığırlarda, durgunluk, iştahsızlık ve ateş ile birlikte sinirsel bozukluklar, devamlı ayakta durma, dönme, gözlerde bulutlanma, yürüyüşte dengesizlik gibi belirtiler görülür. Sürüde yavru atma, ölü doğum gibi problemler ortaya çıkabilir.

Böyle belirtiler ile karşılaşırsanız, lütfen durumu bir veteriner hekime anlatın. Hayvanların sağlığı ve insan sağlığı için kesinlikle ihmal etmeyin, gecikmeyin. Şüphe duyulduğunda derhâl hayvanların önünden silajı kaldırın, hastaları sağlıklılardan ayırın.

Hastalığın tedavisi vardır. Fakat tedavi her zaman başarılı olmaz ya da çok uzun sürer ve aşırı masraflı olur. O yüzden silaj kalitesi çok önemlidir.

Silaj havasız ortamda olgunlaşır. Silaj yaparken en kısa sürede ve iyice sıkıştırılarak hava dışarı atılmalı, sonra her tarafı hava almayacak şekilde örtülmelidir. Doğru yapılan silajda listeria bakterisi yaşayamaz.

Silaj yapalım. Ama, doğru yapalım.

Bir başka teknik bilgi sunumunda buluşmak üzere, hoşçakalın değerli dostlarım.