Çiftlik hayvanlarında inleme çok önemli bir belirtidir. Çoğunlukla inleme belirtisi ile ortaya çıkan hastalıklar prognozu (akıbeti, sonu) kötü olan hastalıklardır.
Şiddetli pneumoni (zatürre, solunum yolu enfeksiyonu), çivi, tel, iğne, kadın tokası batması sonucu oluşan retikuloperitonitis travmatica (RPT), göğüs zarı yangısı (pleuritis), abomasum ülseri, göğüs bölgesine akciğerdeki havanın dolması ile belirgin olan pneumothrax, şiddetli işkembe asidozu inleme ile birlikte belirtiler gösteren hastalıklardır.
Ancak inleme ile belirti gösteren hastalıklarda mutlaka diğer belirtiler de göz önüne alınmalıdır. Diğer belirtiler doğru teşhis için yol göstericidir. Örneğin; hayvanın ağzını açarak soluması, huzursuz davranışlar, burun akıntısı, belin kamburlaşması, sık ve yüzlek solunum, başın ileriye doğru uzatılmış olması, diş gıcırdatma, öksürük, hırıltı, kanlı dışkı, susuzluk (dehidrasyon), ağız çevresinde köpük, iştahsızlık, durgunluk ve süt veriminin birdenbire azalması inlemeye eşlik edebilecek olan diğer belirtilerdir.
Bu belirtiler de göz önüne alınarak veteriner hekimin yapacağı muayeneler sonucunda, inlemenin arkasındaki gerçek hastalık ortaya çıkar ve doğru teşhis konulur.
Sürülerde ölen olursa otopsi yapılması, kesime giden olursa karkas muayenesi önemli ölçüde fikir verir. Örneğin; şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarının bir komplikasyonu olarak ortaya çıkan göğüs zarı yangısı (pleuritis, pleurisy) sonucunda akciğerlerin kaburgalara yapıştığı durumlar bile ortaya çıkabilir.
Koruyucu hekimlik:
Yukarıda sayılan hastalıkların akıbeti (prognozu) çoğunlukla kötüdür. Bu gibi sorunları yaşamamak için birtakım koruyucu önlemlerin alınması şarttır. Eğer proaktif (önceden öngörerek) bazı tedbirler alınır ve gerekli koruyucu hekimlik sistemleri devreye sokulursa böyle üzücü sonuçlarla karşılaşılmaz.
Stresin önlenmesi veya derhal giderilmesi, tozun mutlaka azaltılması, doğru sürü yönetimi uygulamaları, doğru besleme, immun sistemin desteklenmesi, kalabalık barınaklardan sakınmak, mıknatıs yutturmak ve aşısı olan hastalıkların aşılarını düzenli olarak yapmak şarttır. Sürü yönetiminin temel ilkelerinden olan “iyi gözlem” yapılması gereken başlıca işlemden biridir.