İneklerin doğumdan hemen önce ve sonra iştahsız olmaları arkasından gelecek olan büyük sorunların habercisidir. En büyük sorun ineğin tekrar gebe kalmamasıdır. Doğum sonrası iştahsızlığın yol açabileceği diğer hastalıklar ise; rahim yangısı (metritis), Abomasum Deplasmanı (midenin yer değiştirmesi), ketosis ve mastitistir.

Doğumu takip eden günlerde stres hormonu seviyesi çok yüksek düzeye çıkar. Yazın, sıcaklarda doğum yapan ineklerde ise stres hormonu vücudun savunma sistemini büyük ölçüde baskılar. Bu durum her türlü hastalığa davetiye çıkarır.

İneğin sağlığı, doğum sonrası hastalıkların önlenmesi ve ineğin en kısa sürede tekrar döl tutması doğuma yakın günlerde ve doğum sonrasında özel desteklerin, ihmal edilmeden, verilmesi ile mümkündür.

Ayrıca, iştahsız ineklere sağlıklı bir inek ya da danadan alınan işkembe suyunun içirilmesi büyük ölçüde yarar sağlar. Mezbahalardan temin edilecek ineğe en kısa sürede, en az 10 litre işkembe suyu içirilmesi özellikle tavsiye edilen bir uygulamadır.