Raşitizma çiftlik hayvanlarının yavrularında, yani kuzu, oğlak ve buzağılarda “kemik yumuşaması” olarak adlandırabileceğimiz bir hastalıktır. Karşımıza “kemik eğriliği” olarak çıkan bu hastalıkta aksak yürüyüş, kemiklerin yay gibi eğrilmesi ve gelişme bozukluğu belirgindir.

Ayrıca eklemlerin birleştiği yerlerde yumrular göze çarpar. Kaburgaların göğüs kemiğine birleştiği yerlerde sıralanmış yumrular ele gelir.

Raşitizmanın birinci sebebi fosfor eksikliğidir. Ancak D vitamini noksanlığı ile Kalsiyum/Fosfor minerallerinin dengesizliği de başlıca sebepler arasındadır.

Ayrıca kalsiyum-fosfor emilimini engelleyen bakır eksikliği, okzalatlı bitkilerin ve aşırı karoten içeren yeşil otların çokça alınması da raşitizma sebepleri arasında sayılır.

Raşitizma bazen beyaz kas hastalığı ve bakır eksikliği (yani Enzootik ataksi) ile karıştırılabilir. Fakat bu iki hastalık ile ilgili olarak yapılan tedavi girişimleri raşitizma’da iyi sonuç vermez.

Koruyucu hekimlik:

Gebelik esnasında annelerden başlayarak yemlere fosfor ve D vitamini katılması, yemlerdeki kalsiyum, fosfor oranının dengeli olması, yavruların güneş ışığı görmesi koruyucu hekimliğin başlıca kurallarıdır.

Tedavi:

Koruyucu hekimlikte belirtilen destekler tedavide de geçerlidir.