Yetiştiriciler arasında çıban, cırtlak veya çatlak diye isimlendirilen koyun pseudotüberkülozuna karşı Trakya Bölgesi’nde etkin adımlar atılıyor.

Koyun ve keçilerde dışarıdan görülen ve görülmeyen apselerle ortaya çıkan damızlık, besilik ve kurbanlık küçükbaşlarda büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalığa karşı AtaFen Aşı Üretim Merkezi’nde hazırlanan otovaksinler (özaşılar) Edirne ve Tekirdağ illerinde kullanılarak olumlu sonuçlar alındı.

İlk olarak Edirne ili Damızlık Yetiştiricileri Birliği tarafından mikroorganizma tespiti yapılarak AtaFen’e özel olarak yaptırılan aşı daha sonra Tekirdağ ili Damızlık Koyun – Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından sipariş edildi. Oluşturulan proje kapsamında dünyada ilk defa Prof. Dr. Serdar Diker öncülüğünde AtaFen tarafından geliştirilen, çift etkenli apse aşısı Edirne ilinin ardından, Tekirdağ ilinde de kullanılacak. Tekirdağ İli Birlik Başkanı Cemallettin Toluca ‘’Edirne ilinde alınan başarılı sonuçlar üzerine biz de Veteriner Hekim Arif Hikmet Akbay adına aşı üretilmesi için harekete geçtik ve üretici firma ile sözleşme imzaladık’’ dedi.

Sözleşme Tekirdağ Birlik Başkanı Cemallettin Toluca, Veteriner Hekim Arif Hikmet Akbay ve AtaFen Bölge Direktörü Bülent Cinnioğlu tarafından imza altına alındı. İmzalara Edirne Birlik Başkanı Şenol Güntan ’da şahitlik etti. Şenol Güntan ‘’bölgeden alınan numunelerle yapılan çift etkenli APSE aşısını komşu ilimize özellikle tavsiye ettik. Bu hastalıktan şikayetçi olanlara da özellikle tavsiye ediyoruz. Büyük bir dertten kurtulduk’’ dedi.