Değerli dostlarım,

Size dışkı deliği olmadan doğan buzağılardan söz etmek istiyorum.

Bizim “atresia ani” dediğimiz bu durum yeni doğan buzağılarda dışkılamanın olmaması, karın bölgesinde gerginlik, karın ağrısı, ıkınma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Dışkı deliği olmadığından dolayı bu belirtilerle ortaya çıkan durumun daha fazla beklemeden anlaşılması için kuyruk altına bakılması şarttır. Kuyruk bölgeyi örttüğünden, eğer bakılmazsa, sorunun anlaşılması gecikir. Doğum olur olmaz bu yönden bir kontrol yapılması yerinde olur.

Hatta herkesin yeni doğan buzağılarda (tabii, aynı zamanda kuzu ve oğlaklarda da) bu basit kontrolü yapmasını özellikle tavsiye ederim.

Bu doğmasal anormalliğin kesin olarak sebebi bilinmemektedir. Genetik faktörlerden ve çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Yavru embriyo safhasındayken maruz kaldığı enfeksiyonlar, toksinler, zehirli bitkilerin yenmiş olması, kromozom bozuklukları ve hatta gebeliğin 5. – 7. haftaları arasında elle yapılan gebelik muayenelerinin bu tip bir anormalliğe yol açabileceği iddia edilmektedir.

Eğer sadece dışkı deliği yoksa, ama deliğe kadar bağırsaklar geliyorsa anormallik bir operasyonla tedavi edilebilir ve iyi sonuç alınır.