Kırkbayır yani Omasum geviş getirenlerin ön midelerindeki kat kat, yaprak yaprak olan bölümdür. Bu bölüm yabancı cisimler ile tıkanabilir.

Naylon poşet, ip, urgan, hortum, sentetik bezler, geçiş yolları veya kırkbayır, kum, toprak, çakıl ile tıkandığında geviş getirme durur. Gözler kızarır. Dışkılama ya çok az ve sümüksü bir maddeyle kaplı şekildedir ya da çok ıkınma olduğu halde hiç dışkılama olmaz. Durgunluk, karın şişkinliği ve sancı görülür.

Böyle durumlarda zaman kaybetmeden ilk iş olarak hayvanlara büyüklüklerine göre parafin likit yani sıvı vazelin içirilmelidir. Örneğin; bir ineğe 3-4 litre sıvı vazelin içirilmesi gerekir.

Parafin likit (yani sıvı vazelin) etkisini 2 gün sonra gösterir. Gerekirse tekrar içirilebilir. Zararı ve yan etkisi yoktur. Erken davranmak tedavi şansını arttırır. Geciktikçe tedavi şansı azalır.

Kırkbayır tıkanmasından hayvanları korumak için kalitesiz kaba yemlerden uzak durulmalıdır. Saman ve kartlaşmış yonca ile hayvan beslemekten kaçınılmalıdır. Yemlerin veya suların içine karışmış taş, toprak, çakıl, çamur gibi yabancı maddelerin hayvanlar tarafından yenilmesine, ip, hortum, poşet gibi yabancı cisimlerin hayvanlar tarafından alınmasına engel olunmalı, çevre ve yemler iyice kontrol edilmelidir.