Değerli dostlarım,

Size daha önceki spotlarımda izminerallerden söz etmiş ve bakır, çinko gibi izmineraller hakkında bilgi vermiştim. Bu spotumda ise manganez ve iyottan söz edeceğim.

Manganez; gebelik için çok önemli bir izmineraldir. Sarı cisim adı verilen Corpus Luteumun yapısında yer alır. Üreme, protein sindirimi, sinir sistemi, yağ metabolizması, bağışıklık maddelerinin oluşumu, direnç sistemi ve hormon üretimi manganezin rol aldığı önemli noktalardır. Manganezin aynı zamanda vücudu toksinlerden arındırma etkisi vardır.

Manganez ile desteklenen hayvanların doğumdan sonra ilk kızgınlığı daha erken görülür.

İyot: Tiroid bezinin çalışması için şarttır. Döl tutma, sürülerde gebelik oranının yükseltilmesi, sütün miktarı ile yağ ve proteininin arttırılması için iyot gereklidir. İyot takviyeleri buzağı kayıplarını önler. Yatalak inek sendromunun görülme sıklığını azaltır.

İyot ayak çürüklerini önler, tırnak yapısını güçlendirir, solunum yolu enfeksiyonlarında azalmayı sağlar. Yemden yararlanmayı arttırır. Vücudun direnç sistemini destekler. İyot sağlık için, verim için kesinlikle yemlere katılmalıdır.