Değerli dostlarım,

Sizlere daha önce hazırladığım 2 spot ile bazı bilgiler vermiştim.

Düvelerin ilk tohumlama yaşı ve uzun ömürlülük başlıklı spotlarımı izlemenizi öneririm.

Düveler büyük masraflarla elde ettiğimiz, işletmemizin devamlılığını sağlayan hayvanlardır. Mümkün olan en kısa sürede tohumlayıp, bir an önce bize yavru vermelerini ve süt verimine başlamalarını sağlamalıyız.

Eğer uygun büyümeyi temin edip 13 aylıkken düvemizi tohumlarsak 22 aylıkken düve ilk doğumunu yapar. ABD’de yapılan çalışmalarda bu düvenin 41 aylıkken kendini amorti edip, yani o güne kadar kendisine yaptığımız masrafları çıkarıp, kar yazmaya başladığını hesaplamışlar.

Bu bilgilere göre 15 aylıkken tohumlanan bir düve 24 aylıkken, yani 2 yaşında doğum yaparsa kendini 44 aylıkken, 17 aylıkken tohumlanan düve 26 aylıkken doğum yaptığında kendini 49 aylıkken, 19 aylıkken tohumlanan bir düve 28 aylıkken doğum yaptığında 60 aylıkken (yani 5 yaşında olduğunda) ancak kendini amorti ediyor. 21 aylıkken tohumlanan bir düvenin 30 aylıkken doğurduğunda ise hiçbir zaman kendini amorti etmediğini hesaplamışlar.

O sebeple düveleri mümkün olduğunca 13 aylıkken tohumlanmaya hazır hale getirmemiz gerekiyor.

Bunun için buzağılarımızı doğru besleyerek, ishal ve öksürük gibi sorunlar yaşamalarını önleyerek ideal boya ve canlı ağırlığa ulaştırmamız gerekir. Koruyucu hekimlik önerilerini yerine getirmek, buzağıları aminoasitler, mineraller ve izminerallerle destekleyerek özellikle sütten kesme döneminin stresini çabuk atlatmalarını sağlamak şarttır.