Buzağıların öksürmesi bizim “enzootik pneumoni” dediğimiz solunum yolu enfeksiyonunun bir belirtisidir. Buzağılarda sık soluma, burun akıntısı, iştahsızlık gibi belirtilerle birlikte görülür.

Yetiştiriciler arasında “karnını dövüyor” diye tanımlanan bir soluma şekli ile ortaya çıkar. Hastalık stres ile başlar. Daha sonra virüsler ve bakteriler hastalığı oluşturur. Büyüklerle aynı yerde, amonyak dolu, nemli, kalabalık damlarda tutulan, beslemesinde hatalar olan buzağılar strese girerler. Vücudun savunma sistemi bozulur. Virüsler ve bakteriler akciğerleri istila ederek zatürre ’ye sebep olurlar.

Çeşitli bakteriler hastalığın meydana gelmesinde rol oynarlar. Bunlardan başlıcaları “Pasteurella” adı veriler mikroplardır. Buzağı öksürüklerinin tedavisi zordur. Uğraştırıcıdır. Tedavi için antibiyotiklerin kullanılması ile bazı denemeler yapılmış olur. Fakat tedavi edildiği sanılanlardan bir bölümünde hastalık tekrar nükseder.

Hastalıkla mücadelede yapılması gereken; koşulları düzeltmek ve aşılama yapmaktır. Stres oluşturan koşullar düzeltilmedikçe bu dertten kurtulmak mümkün olmaz.

Doğuma 40 gün ve 20 gün kala annelere 2 kez Pasteurella aşılarının yapılması, buzağılar 2 aylık olunca da, buzağılara aynı aşının 2 kez yapılması önerilir.

Buzağıların yemlerine, sularına vitamin, mineral ve amino asitlerin katılması vücut dirençlerini arttırmak yönünden özellikle tavsiye edilir.