Değerli dostlarım,

Buzağı ishalleri bizleri kayıplara uğratıyor, ya buzağıyı kaybediyoruz ya da o buzağı ishal geçirdiği için “kavruk” kalıyor.

Burada söyleyeceklerim oğlak ve kuzular için de geçerli.

Öncelikle ishal yapan etkenleri sıralayalım.

Escherichia coli

Salmonella

Kripto

Eimeria yani Koksidiyoz

Rotavirus

Coronavirus

BVD ve gıda ile ilgili ishaller.

Listedeki etkenlerden gıda ile ilgili ishaller dışında, 3 tanesi virus 2 tanesi protozoa sadece 2 tanesi bakteri. Halbuki bir ishal söz konusu olduğunda ilk iş olarak kendi kendinize antibiyotik kullanıyorsunuz.

Antibiyotikler sadece bakteriler üzerinde etkilidir. 2 bakteri saydım. E. coli ve salmonella. Antibiyotikler E. coli’ye etki gösterebilir. Antibiyotiklerin salmonella üzerindeki etkisi gayet sınırlı olup, çoğunlukla da olumlu etki görülemez.

Antibiyotikler zaten virüsler üzerinde etkili değildir.

Geriye kalan Kriptosporidiosis ve koksidiosis ishallerinin ise tedavileri tamamen bu hastalıklara özeldir.

Dolayısıyla; saydığım 7 önemli ishal etkeninden sadece birini antibiyotiklerle tedavi olanağına sahip olabiliriz. Diğerlerinde ise bir yarar görmeyiz. Diğer yandan antibiyotiklerin vücuda girdikten sonra belli bir süre geçince etkileri ortaya çıkar.

Değerli dostlarım ishal vakalarında antibiyotikler ile vakit ve para kaybediyor, sonra da buzağıları kaybediyorsunuz. Bu durumu bana gelen sorulardan biliyorum.

Çünkü siz zaman kaybederken diğer etkenler, virüsler, protozoalar çalışmalarını ve üremelerini sürdürüyorlar.

Antibiyotik kullanarak ve sonuç alamadıkça antibiyotik değiştirerek her zaman olumlu sonuç alabileceğinizi düşünmeyin.

Öncelikle koruyucu hekimlik uygulamalarını yerine getirin. Hastalık ortaya çıkınca yavrulara mutlaka su ve elektrolit tuzları içirmeyi ihmal etmeyin. Şunu bilin ki; yavrular su ve tuz kaybı sebebiyle ölüyorlar.