Veteriner hekimlikte Paramphistomum olarak bilinen işkembe kelebekleri çoğunlukla gizli kalan bir parazittir. Klinik olarak adeta fışkırırcasına çıkan, şiddetli, aşırı sulu, kötü kokulu ishal, bazen de kanlı dışkı ile kendini gösterir. Fakat bu belirtiler görüldüğünde genellikle başka sebepler akla gelir ve işkembe kelebeği olduğu akla gelmez. Bu durum mezbahada veya kurban bayramında hayvan kesildikten sonra işkembe içerisinde pembe-kırmızı renkte parazitlerin görülmesiyle ortaya çıkar.
İşkembe kelebekleri hayvanlarda yemden yararlanamama, protein eksikliği, ishal sonucu dehidrasyon yani susuzluk, zayıflama ve iştahsızlık gibi sonuçlar doğurur. Gençlerde ölüm söz konusu olabilir.
İshal olgularında, özellikle de birçok etkene karşı tedavi denemeleri yapılmış ve sonuç alınamamış ise bu parazit akla gelmelidir.
Etken maddesi oksiklozanid olan ilaçlarla tedavi mümkündür. Diğer parazit mücadelesi ilaçları işkembe kelebeklerinin tedavisinde başarı sağlamaz.
Parazitin ara konakçısı salyangozlar olduğu için hayvanların ıslak, çamurlu arazilerde, salyangozların bulunduğu yerlerde otlatılmaması başlıca koruyucu hekimlik uygulamasıdır.